MyNight Logo

Zakaj je Taylor Swift postala tako priljubljena?

10 · 10 · 23
Vir: Shutterstock

Prejšnji teden je USA Today/Gannett objavil zaposlitveni oglas za poročevalca Taylor Swift, ki išče izkušenega novinarja in ustvarjalca vsebine, ki bi “zajel glasbeni in kulturni vpliv Taylor Swift”.

Ni prvič, da je Swift v središču strokovnega in akademskega dela. Leta 2022 je Inštitut Clive Davis Univerze v New Yorku napovedal tečaj, osredotočen na Taylor Swift, ki ga poučuje Brittany Spanos iz revije Rolling Stone.

Prav tako so Swiftovi podelili častni doktorat iz likovne umetnosti kot “eni najbolj plodovitih in slavnih umetnic svoje generacije”.

Čeprav so glasbeniki in zvezdniki že desetletja predmet naše fascinacije, ni pogosto, da so deležni tako individualizirane pozornosti.

Swiftino impresivno kariero je mogoče preučiti z več perspektiv, vključno s trženjem, oboževalci, poslovanjem in pisanjem pesmi.

 

 

Zakaj torej Taylor Swift?

Z glasbenega vidika je Swiftova podrla veliko rekordov. Prejšnji mesec je postala prva izvajalka v zgodovini Spotifyja, ki je dosegla 100 milijonov poslušalcev mesečno.

Swiftova je dosegla 12 albumov na prvem mestu na Billboardovi lestvici, kar je največ albumov ženskih izvajalk, s čimer je v začetku tega leta prehitela Barbro Streisand.

 

Vir: Shutterstock

Vir: Shutterstock

 

Je prva in edina solo izvajalka, ki je trikrat osvojila grammyja za album leta, za Fearless (2009), 1989 (2015) in Folklore (2020) – vsako v drugem glasbenem žanru.

 

To je zasluga njenega mojstrskega pisanja pesmi in dokazuje njeno sposobnost prilagajanja svoje obrti različnim občinstvom.

Od umetnic se pričakuje, da se nenehno na novo izumljajo, o čemer je Swift razmišljala v svojem Netflixovem dokumentarcu Miss Americana:

“Umetnice, ki jih poznam, se morajo potruditi in preoblikovati 20-krat bolj kot moški umetniki, sicer ostanejo brez službe.”

 

 

Vir: Shutterstock

Vir: Shutterstock

 

V svoji karieri se je Swift razvila iz večkrat nagrajene pevke country glasbe v eno največjih pop zvezd na svetu.

 

Vsak od njenih desetih izvirnih studijskih albumov ima različno temo in estetiko, ki sta ju proslavili na Swiftovi veliki turneji Eras Tour.

Turneja, ki je pravkar zaključila svojo prvo ameriško odpravo, naj bi postala najbolj dobičkonosna vseh časov, s čimer bi povečala prihodke lokalnega potovanja in turizma. Nedavno poročilo ocenjuje, da bi lahko turneja pomagala dodati ogromnih 5 milijard dolarjev svetovnemu gospodarstvu.

 

 

Toda meriti vpliv Swiftove samo z njeno glasbo bi bilo omejujoče.

Taylor Swift je bila ključnega pomena pri spreminjanju poslovne igre za glasbenike. 

 

 

Vir: Shutterstock

Vir: Shutterstock

 

 

Lotila se je založb in predvajanja glasbe, zagovarjala boljše dogovore za umetnike.

Leta 2015 je Apple Music spremenil svojo politiko plačil, potem, ko je Swift napisala odprto pismo, v katerem se je zavzemala za boljše nadomestilo.

Predvsem je zavzela stališče proti svoji nekdanji založbi, Big Machine Records, potem, ko ji ni dala priložnosti, da odkupi svoje originalne glavne posnetke. Njen zadnji katalog je bil na koncu prodan glasbenemu direktorju Scooterju Braunu, kar je sprožilo javni spor.

 

 

Vir: Shutterstock

Vir: Shutterstock

 

Seveda je Swiftova v privilegiranem položaju – lahko tvega, česar si mnogi drugi umetniki ne morejo privoščiti.

 

Toda s to močjo vodi pogovore o pogodbah in vrednosti glasbe ter utira pot nastajajočim umetnikom.

V prizadevanju, da bi ponovno prevzela nadzor nad svojim prejšnjim delom, je Swift napovedala, da bo ponovno posnela svojih prvih šest albumov. Vsak ponovno posneti album je vključeval dodatne skladbe, predhodno neobjavljenih pesmi, ki so ostale iz originalnih posnetkov.

Vsako od teh izdaj je spremljala močna promocijska kampanja, vključno z novim blagom in številnimi različicami vsake plošče v omejeni izdaji, ki jih oboževalci zbirajo.

To je predvsem posledica neomajne podpore njenih oboževalcev, znanih kot “Swifties”. Sprejeli so nove posnetke in osramotili vse, ki predvajajo izvirne “ukradene” različice.

 

 

Vir: Shutterstock

Vir: Shutterstock

 

Zvesti oboževalci Taylor Swift, so znani po visoki stopnji sodelovanja in ustvarjalnosti.

 

Oboževalci so porabili veliko časa za ročno izdelavo oblek za koncerte in razpravo o dodelanih teorijah na spletu.

Swiftova je znana po tem, da v svojih besedilih, glasbenih videih, objavah na družbenih medijih in intervjujih pušča namige, znane kot velikonočna jajca.

Obstajajo skupine oboževalcev, namenjene analizi teh velikonočnih jajc, preučevanju specifičnih vzorcev števil in besednih zvez, da bi odkrili namige o tem, kaj bi Swift lahko naredila naslednje.

Swift in Taylor Nation, veja njene vodstvene ekipe, spodbujata to vedenje z nagrajevanjem oboževalcev za njihovo sodelovanje.

Za prihajajočo izdajo “1989” (Taylorjeva različica) je Swift v Googlu razkrila vrsto ugank, ki jih morajo oboževalci skupaj rešiti, da bi razkrili imena prihajajočih skladb.

 

 

Vir: Shutterstock

Vir: Shutterstock

 

Swifties so skupaj rešili 33 milijonov ugank v manj kot 24 urah. 

Oboževanje Swiftove prehaja skozi generacije. Ona je najpomembnejša milenijka in številni oboževalci so v zadnjih dveh desetletjih odraščali ob Swift. 

Mlajše občinstvo je našla tudi na TikToku, platformi, ki jo pretežno uporablja generacija Z. Uporabniki, ki so jo ljubkovalno poimenovali »SwiftTok«, objavljajo video posnetke in sodelujejo v SwiftTok skupnosti.

Trenutno je priljubljenost Taylor Swift na vrhuncu, in lahko bi bilo enostavno zavreči to histerijo kot prehodno muho.

 

Toda če gre verjeti prvim 17 letom, je Swift že dokazala, da je tu za dolge razdalje in vredna našega časa.

Sorodna vsebina

Joe Alwyn o razhodu s Taylor Swift

Joe Alwyn o razhodu s Taylor Swift

Joe Alwyn je prvič javno spregovoril o koncu svoje dolgoletne zveze s Taylor Swift. V intervjuju za Sunday Times je Alwyn rekel, da razume, da so ljudje radovedni o njegovem življenju, vendar upa, da "lahko vsak sočustvuje in razume težave, ki pridejo s koncem...

Billie Eilish iskreno o “ghostanju” in prijateljstvih

Billie Eilish iskreno o “ghostanju” in prijateljstvih

Zvezdnica Billie Eilish je v BBC-jevem podkastu "Miss me?" spregovorila o tam, kako jo je "ghostal" stari prijatelj in o osamljenosti, ki jo prinese slava. "Bil je nekdo, ki sem ga poznala leta in sva po telefonu delala načrt, da se dobiva - to je moj naslov, bodi tam...

Coldplay v boju za planet

Coldplay v boju za planet

Skupina Coldplay je sporočila, da je njihov ogljični odtis po dveh letih turnej za 59 % nižji od tistega, ki so ga ustvarili na prejšnji turneji. V boju za ekološko bolj prijazno umetnost so vzpostavili nekatere kreativne rešitve, kot so kinetična plesišča, ki...

Seznam najbolj dobičkonosnih koncertnih turnej v letu 2023

Seznam najbolj dobičkonosnih koncertnih turnej v letu 2023

Na seznam se je uvrstilo 15 glasbenikov in skupin, ki so na svojih turnejah dosegli več kot sto milijonov dolarjev. Taylor Swift ni med njimi, saj so podatki o njenem zaslužku ostali neprijavljeni, kar pomeni, da je izpadla iz seznama. Na desetem mestu najdonosnejših...

Taylor Swift in pesnica Emily Dickinson sta v sorodu

Taylor Swift in pesnica Emily Dickinson sta v sorodu

Izkazalo se je, da sta velika ameriška pesnica 19. stoletja Emily Dickinson in ameriška pop zvezda 21. stoletja Taylor Swift v sorodu. Po poročanju televizijske oddaje Today je podjetje Ancestry odkrilo, da Taylor in Emily izvirata iz angleškega priseljenca iz 17....

Jack Black posnel priredbo pesmi “Baby One More Time”

Jack Black posnel priredbo pesmi “Baby One More Time”

Jack Black se je združil s svojim dolgoletnim glasbenim kolegom Kyleom Gassom in posnel priredbo uspešnice iz leta 1998, "...Baby One More Time," pevke Britney Spears. "Britney, če gledaš, te imam rad. Obožujem to pesem," je povedal Black. O priredbi je dodal: "Zelo...

Prihajajoči dogodki