MyNight Logo

Zakaj je Dave Grohl najbolj kul rock glasbenik?

18 · 9 · 23
Dave Grohl © Getty Images

Rock zvezdnik skupine Foo Fighters in Nirvana, Dave Grohl je nesporna legenda. 

Od pripravljanja hrane za gasilce, ki se borijo z gozdnimi požari, do plačevanja velikih napitnin osebju barov, prostovoljnega dela, do ustavljanja prepirov na koncertih in podarjanja lastnih čevljev oboževalcem, je Dave Grohl brez dvoma najprijaznejši rock glasbenik.

Zbrali smo seznam 21 razlogov, zakaj čarom Dava Grohla res ni konca. 

 

1  Dave je švedskemu zdravniku, ki mu je zdravil zlomljeno nogo, zapel pesem »My Hero«.

Med nastopom skupine Foo Fighters v Lollapalooza Stockholm 29. junija 2019 je Dave Grohl zapel pesem »My Hero« z zdravnikom, ki mu je štiri leta prej oskrbel zlomljeno nogo na odru na stadionu Ullevi v Göteborgu. Med izvedbo skladbe »My Hero« v Lollapalooza Stockholm je Dave opazil dr. Johana Sampsona med občinstvom in pomignil množici: »Tukaj je! Pojte mu!«

 

 

2 Dave je presenetil 9-letno čudežno deklico

Leta 2018 je japonska šolarka Yoyoka Soma prišla na naslovnice po vsem svetu, ko je njena osupljiva izvedba pesmi ‘Good Times Bad Times’ skupine Led Zeppelin postala viralna po spletu. Soma je ob nastopu v oddaji The Ellen Show leta 2019 dejala, da je Dave Grohl njen najljubši bobnar zaradi njegovega “res težkega groova”.

 

 

DeGeneres je pozneje presenetila Somo z delitvijo video sporočila samega Dava, v katerem ji je rekel: “Hej Yoyoka, tukaj je Dave Grohl iz Foo Fighters. Videl sem te že igrati ‘The Pretender’ in neverjetna si! Zato nadaljuj, svet potrebuje več bobnarjev.”

 

3  …In 10-letna Nandi Bushell

Dave je ponovno nekomu uresničil sanje, ko je sprejel spletni bobnarski izziv 10-letne Nandi Bushell. 

Dave je Nandi celo povabil na oder z njim, da je zaigrala pesem ‘Everlong’ med njihovim nastopom na The Forumu avgusta 2021 v Kaliforniji.

 

 

Dave je privabil nasmeh na obraze in dodal: “V preteklih letih smo imeli čast nastopati z nekaj precej neverjetnimi ljudmi. Nekaj ​​Beatlov, nekaj Rolling Stonesov, nekaj Pink Floydov. Toda tale zdaj prevzame vodilno mesto!”

 

4 Dave je pekel na žaru za gasilce, ki se borijo s kalifornijskimi požari

Ko so se gozdni požari proti koncu leta 2018 razširili po Kaliforniji, je Dave Grohl gasilce in posadko gasilske postaje 88 v Calabasasu, pogostil z brezplačnim žarom.

 

© Calabasas Fire Station 88

© Calabasas Fire Station 88

Gasilska postaja 68 je v objavi na Instagramu izrazila svojo hvaležnost in zapisala: “Nocoj je bilo čudovito obiskati Dava Grohla iz skupine Foo Fighters. Pogostil nas je tudi s svojim Backbeat BBQ. Hvala Dave! Bilo je odlično!’

 

5 Za božič 2018 je pripravil dobrote za “banko hrane”

Samo dva dni pred božičem 2018 je Dave Grohl odnesel svoj Backbeat BBQ v Los Angeles Food Bank. Ekipa Backbeat BBQ je bila v banki hrane 36 ur in Dave je sam stregel hrano.

 

© Getty Images

© Getty Images

 

6 Dave je na oder povabil slepega dečka

Ko je oktobra 2018 na koncertu v St. Paulu v Minnesoti zapel različico pesmi ‘Sky Is A Neighbourhood’, je Dave Grohl opazil navdušenega in slabovidnega dečka, v očetovem naročju.

 

© Getty Images.

© Getty Images.

 

Povabil ju je na oder in pustil slepemu dečku, da je med njihovo naslednjo pesmijo, ‘La Dee Da’, preizkusil njegov prepoznavni modri Gibson.

Fant in njegova starša so nato preostanek nastopa preživeli ob strani odra.

 

7 Foo Fighters so z 10-letnikom priredili pesem ‘Enter Sandman’ skupine Metallica 

S turnejo skupine Foo Fighters ‘Concrete And Gold’, ki je oktobra 2018 obiskala Sprint Center v Kansas Cityju, se je Dave Grohl znašel med petjem pesmi Metallice ‘Enter Sandman’ z 10-letnim Collierjem Cash Ruleom, potem ko mu je pogumni fant zagotovil, da pesem lahko zaigra.

 

 

 

8  Dave je dal svoj čevelj dekletu na berglah

Oktobra 2017 je najstniški oboževalki po imenu Sabryn, medtem, ko se je na berglah kobacala v zaodrju The Anthem v Washingtonu, zdravnik Dava Grohla rekel, da bi res morala nositi čevelj z opornico.

 

© Twitter / sabrynsucks

© Twitter / sabrynsucks

 

Dave Grohl je oddrvel v svojo garderobo in ji ponudil dodatni čevelj, ki ga je nosil, ko je imel zlomljeno nogo. Sabryn je v tvitu o dejanju prijaznosti zapisala: “Nocoj mi je zdravnik Davea Grohla rekel, da se ne bo izboljšalo, če si ne bom obula čevlja. Torej mi je Dave dal enega svojih čevljev.”

 

9  Med koncertom je ustavil prepir, ki je izbruhnil med občinstvom

Na legendarnem londonskem prizorišču The Roundhouse leta 2011, ni le ustavil nastop skupine, ko je med občinstvom izbruhnil prepir, vztrajal je tudi, da je bila oseba, ki je vse skupaj sprožila, dejansko izgnana s prizorišča. 

 

© Getty Imagess

© Getty Images

 

10 … In rešuje spore

Zdelo se je, da se je dolgotrajni spor med Nirvano in Guns N’ Roses končno končal, ko je Dave Grohl Gunsom posodil svoj odrski prestol, ko si je Axl Rose zlomil nogo, opazili pa so ga tudi med občinstvom.

 

© Getty Imagess

© Getty Images

Poleg tega je objel tudi Courtney Love, s katero sta si delila oder med sprejemom Nirvane v Dvorano slavnih rokenrola po njunem dolgotrajnem nesoglasju.

“Oba sva vedela, da je čas, da se prepustiva. Bila sva pripravljena to storiti. Minilo je 20 let.”

 

11 Foo Fighters so leta 2011 izvajali koncerte v garažah oboževalcev

Potem, ko so celoten album ‘Wasted Life’ posneli v garaži Dava Grohla, so Foo Fighters odigrali osem koncertov v garažah svojih najbolj zagrizenih oboževalcev.

 

 

12 Izpostavil je nekdanjega bobnarja Nirvane, Chada Channinga v Dvorani slavnih rokenrola

Kljub temu, da je poskrbel za backbeat Nirvaninega debitantskega albuma ‘Bleach’, je bil bobnar Chad Channing zavrnjen, ko so bili ustvarjalci uspešnic ‘Smells Like Teen Spirit’ leta 2014 sprejeti v Dvorano slavnih rock and rolla.

 

 

© Getty Images

© Getty Images

 

Dave Grohl je hitro zavzel stopničke. Poudaril je, da je bil pravzaprav on peti bobnar skupine Nirvana in, da si nekdanji bobnar skupine Chad Channing zasluži vse pohvale.

 

 

 

13 Dave uresniči želje svojih oboževalcev

Skupina 1000 italijanskih oboževalcev Foo Fighters se je zbrala v Ceseni, da bi zaigrali ‘Learn To Fly’, in s tem Davea Grohla in fante prepričali, da nastopijo v njihovem mestu.

 

 

 

Skupina Foo Fighters se je odzvala s tvitanjem: “Ci vediamo a presto, Cesena” (kar pomeni “Se vidimo kmalu, Cesena”).

Na svojo besedo so se Foo Fighters odpravili in novembra 2015 odigrali komplet 27 pesmi.

 

14 Daruje v dobrodelne namene

Glede na spletno stran Look To The Stars je Dave v zadnjih desetletjih podprl najmanj 16 dobrodelnih organizacij, vključno z Stand Up To Cancer, Elton John Aids Foundation, Worldwide Orphans Foundation, Teen Cancer America in Autism Speaks.

 

© Getty Images1

© Getty Images

15 Nadomešča bolne glasbenike

Oktobra 2011 so Jareda Championa, bobnarja indie-rock skupine Cage The Elephant, takoj odpeljali v bolnišnico, ko mu je počil slepič. Ko je izvedel za njegovo stisko, se je Dave osebno ponudil, da bo nadomestil bobnarja na nastopu skupine v Maverick Centru v Salt Lake Cityju.

 

 

 

© Getty Images1

© Getty Images

 

Kitarist Lincoln Parish je zatem dejal: “Moral sem se uščipniti. Obrnil sem se in zagledal Davea Grohla, ki igra bobne. To je neverjetna izkušnja, ki se doživi enkrat v življenju. Nihče ne more nadomestiti Jareda. Ampak … to je Dave f—– Grohl.”

 

16 Dave je pustil 100-odstotno napitnino, da je račun dvignil na 666 $

Dave in njegovi prijatelji so bili v baru Rainbow Bar & Grill v West Hollywoodu po pojavni predstavi Foo Fighters na parkirišču Hollywood Palladiuma.

Ko je nastali račun znašal 333$, ga je Dave podvojil, da je račun postal številka 666 $.

 

© Getty Images1

© Getty Images

17 Na oder je povabil jokajočega oboževalca

Med nastopom skupine Foo Fighters v Koloradu leta 2015 je Dave med občinstvom opazil čustvenega oboževalca, ravno, ko je začel govor sredi akustične izvedbe pesmi ‘My Hero’.

 

 

Dave je nato rekel: “To bom zapel tebi, jokajoči moški,” preden je varnostniku rekel: “Lahko ga pripelješ sem gor”. Oboževalec, po imenu Anthony, se je nato usedel na oder in Dave mu je zapel ‘My Hero’.

18 Na Glastonburyju 2022 se je poklonil Taylorju Hawkinsu

Po smrti kolega iz skupine Foo Fighters in tesnega prijatelja Taylorja Hawkinsa, se mu je Dave poklonil na Glastonburyju 2022.

Dave je nastopil kot posebni gost sobotnega večernega koncerta Paula McCartneyja na odru Pyramid Stage in izvedel ‘I Saw Her Standing There’ od The Beatles in ‘Band on the Run’ od Wings.

 

© Getty Images

© Getty Images

 

Nato se je vrnil na oder za zadnjo izvedbo ‘The End’, skupaj s Paulovim drugim posebnim gostom, Bruceom Springsteenom.

Dave je za trenutek pokazal na svojo desno roko, na kateri je bila jasno označena črka ‘T’, ki je predstavljala Taylorja.

20 V 16-urni izmeni je kuhal za 500 brezdomcev

Dave Grohl je utrdil svoj status najprijaznejšega rock glasbenika, ko je februarja 2023 prevzel 16-urno izmeno in kuhal hrano za 500 brezdomcev v Los Angelesu.

 

Dave Grohl © Rowan Vansleve / Instagram

Dave Grohl © Rowan Vansleve / Instagram

 

Rowan Vansleve, ki je glavni uradnik za zbiranje sredstev za dobrodelne organizacije Hope of the Valley Rescue Mission, je razkril, da je Grohl delal 16-urno nočno izmeno in kuhal za brezdomce, ki so jih prizadele nevihte v Kaliforniji.

21 Zlomil se je, ko je posvetil pesem Taylorju (na prvem nastopu skupine Foo Fighters brez njega)

Foo Fighters so odigrali svoj prvi polni naslovni koncert po smrti Taylorja Hawkinsa.

Po izvedbi ‘These Days’ je večer doživel čustven preobrat, ko so Foo Fighters skladbo ‘Cold Day in the Sun’, ki jo je napisal Taylor Hawkins iz leta 2005, prvič predstavili v živo po več kot petih letih.

 

 

 

Jasno čustven Dave Grohl je občinstvu dejal: “Zdaj pa moram reči, da je to …”, medtem ko se je trudil zadržati solze.

Ko se je zbral, je dodal: “… nekaj, kar si nikoli nisem mislil, da bom moral narediti. Poskusil bom to narediti.”

Z žalostnim glasom je Grohl nadaljeval: “Taylor je napisal to pesem. Včasih sva jo pela skupaj.

Sorodna vsebina

Selena Gomez pravi, da je bila velika oboževalka Kurta Cobaina

Selena Gomez pravi, da je bila velika oboževalka Kurta Cobaina

Selena  je razkrila, da si je celo pobarvala in skrajšala lase, da bi izgledala kot pokojni frontman skupine Nirvana. Potem, ko je Selena Gomez v oddaji Jimmy Kimmel Live igrala igro z vprašanji o sebi proti oboževalki (in tudi izgubila), je razkrila, da ima tudi ona...

Prihajajoči dogodki