Kolikokrat ste v klubu ali lokalu že mahali natakarju z dvignjeno roko? In konec koncev je vse skupaj pri tem tudi ostalo. Nekako nerodno… Ko pride to tega nerodnega momenta, si verjetno želite, da bi bili sami v lokalu in da neposrečene situacije nihče ni opazil.

Vsi poznamo tisti ‘signature move’, ko se ‘neopazno’ butasto ozremo po lokalu v stilu 007, da vidimo, ali nas je kdo opazil. Nato sledi smešna kretnja, oz. ‘pretegovanje’, velikokrat tudi vneto česanje lasišča, ki spominja že skoraj na masažo, v upanju, da nihče ni videl vaše blamaže.

 

 

 

 

Torej to ni tisti pravi način da pritegnemo natakarjevo pozornost k naši mizi.  
Dober natakar opazi vsako vašo najmanjšo kretnjo in tudi, ko mu namignete le z dvigom glave in nasmeškom, se vam bo ljubeznivo posvetil.

Poznamo pa tudi drugo plat zgodbe… neučakane stranke, ki v stilu ‘kaj me briga, saj je plačan, da dela…’  velikokrat, kot, da bi klicali na pomoč, na ves glas vpijejo * N A T A K A R *, seveda brez občutka jakosti tona. V takih primerih niso naslovljeni samo z ‘gospod Natakar’, ampak velikokrat tudi šefe, kelnar ,pr’jatu, majster, care, direktor… 

 

No, pa razčlenimo te ‘ljubkovalnice’ (neprijetnih) gostov. (Seveda, obstajajo tudi izjeme, zato nam ne zamerite, če ste se po krivem našli med opisi 😉 )

 

 

 

Šefe

jih ponavadi kličejo tisti, ki so naredili veliki met. Te osebe so večinoma v ‘zelo eminentni družbi’ in sebe štejejo kot vsaj enako ali pa bolj pomembne. To so še zlasti ‘samčki’ v družbi skupine deklet.

 

 

Brat

Natakar postane brat od tistega trenutka, ko je kakšen kozarček preveč ‘pod kapo’. Takrat se ljudem zdi, kot da se poznajo že celo življenje. Ta sinonim pride do izraza pri mlajši populaciji, kjer beseda brat nastopi v besednjaku večkrat dnevno in v skoraj v vsakem stavku. Tako, da ni čudno, da družba, ki dostikrat natakarja vidi prvič v življenju, z njim razplete družinske vezi. Naslednji korak, ki nastopi v vrsti korakov navzdol, pa je vsem poznan *ej’ga brat, kaj boš spil?*

 

 

Majster

To niso samo avtomehaniki in inštalaterji… očitno so v očeh (večinoma) starejših gostov tudi natakarji.

 

 

‘Kelnar, hit’r  k’le še eno rundo!’

Ta stavek slišimo od tistih gostov, ki hočejo delovati kot alfa samci. Navadno so že pošteno vinjeni. Poskušajo narediti vtis na brhke mladenke v njihovi bližini, ki pa (skoraj nikoli) niso prišle v lokal z njimi. In prav tako se bodo ti alfa samci domov sami odkobacali.

 

Direktor… 

je na koncu jezika tistih, ki so navadno poznani kot inventar lokala. Ponavadi so te stranke dnevni obiskovalci starejših lokalov, tistih, še iz časov ‘Juge’. Z veseljem radi kaj spijejo. Če je potrebno tudi 2 kozarca… ali pa 15. Psihologija nekako razlaga, da jim je v takem stanju njihov prijazni natakar, ki ga srečujejo vsakodnevno, več kot prijatelj. Predstavlja avtoriteto in odrešitev. To je človek, ki jim v tistem trenutku lahko prinese tisto, kar si najbolj želijo. Tako je, kapljico ‘rujnega’.
Tisti, ki pa kličejo natakarja po imenu, so v večjem primeru stalne stranke, ki so na tem teritoriju počutijo popolnoma domače. Lahko pa se zgodi, da včasih zaradi občutka pripadnosti lokalu, s tem malo pretiravajo. Nekateri to počno le zato, da se pred ostalimi gosti malo pobahajo, češ, ‘lej, poznam šefa‘.

 

 

‘Žvižgači’

Za konec pa ne pozabimo še na žvižganje. Nahajate se v lokalu in ne na nogometni zelenici. Ste gost in ne nogometni sodnik, da boste ‘piskali’ prekršek. Nikakor pa natakar ni vaš hišni ljubljenček Rex, ki pride na klic.

 

 

Predlagamo, da natakarje naslavljamo spoštljivo… Kaj, če bi rekli kar: 

‘Oprostite, natakar, račun/rundo, prosim.’ 😉

 

MyNight