MyNight Logo

Res ali ne: Katera od teh legendarnih zgodb se je dejansko zgodila?

07 · 9 · 23
Getty Images

Nekatere od njih so naravnost neverjetne, a popolnoma resnične. Na drugi strani pa nekatere popolnoma napačne. In neizbežno zabavne.

Katere so prave in ​​katere ne?

Izbrali smo nabor najbolj legendarnih zgodb ter jih vse uvrstili na en seznam. Vsaka je identificirana s tem, ali je resnična ali napačna.

Charles Manson je pomagal napisati pesem skupini The Beach Boys

Skoraj neverjetno je verjeti, da je bil obsojeni vodja kulta Charles Manson vpleten v The Beach Boys in njihov “Never Learn Not to Love”.

V poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bil Manson vpleten v losangeleško glasbeno sceno. Med drugim je srečal Dennisa Wilsona iz skupine Beach Boys. Manson, propadli glasbenik in ambiciozni tekstopisec, je gojil željo, da bi s svojo glasbo postal slaven, podobno kot The Beach Boys.

 

Harry Langdon, Hulton Archive, Getty Images

Harry Langdon, Hulton Archive, Getty Images

 

Nekaj ​​časa so Manson in njegova “družina” celo ostali v Wilsonovem domu, Wilsonu pa je predstavil pesem z naslovom “Cease to Exist”. Kasneje so The Beach Boys posneli predelano različico pesmi, preimenovano »Never Learn Not to Love«, ki so jo izdali na hrbtni strani njihovega singla »Bluebirds Over the Mountain«.

Manson naj bi bil nezadovoljen s spremembami njegove pesmi, ne da bi mu dali avtorske pravice. Beach Boys so prejeli avtorsko zaslugo zaradi pomembnih sprememb (vključno s komercialno sprejemljivejšim besedilom), ki so bile narejene v Mansonovi skladbi.

Razsodba: DRŽI

 

Keithu Richardsu so zamenjali vso kri

Ena najtrajnejših rock’n’roll urbanih legend mora biti zgodba o Keithu Richardsu, ki naj bi prejel transfuzijo krvi, da bi se streznil in premagal odvisnost od drog. Kot pravi zgodba je kitarist The Rolling Stones odšel v Švico v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja, da bi se očistil mamil, tako da so iz njegovega telesa v celoti izpraznili in obnovili kri.

Čeprav bi mit lahko veljal za nekoliko resničnega, ne drži,  je kasneje priznal sam.

 

Jamie McCarthy, Getty Images

Jamie McCarthy, Getty Images

 

“Nekdo me je vprašal, kako sem se očistil, zato sem povedal, da sem šel v Švico in dal popolnoma obnoviti svojo kri,” je kasneje pojasnil Richards.. “Samo norčeval sem se. To je vse, kar je bilo – šala. Naveličal sem se vedno znova odgovarjati na to vprašanje. Zato sem jim dal zgodbo.

Toda zdi se, da je olepševanje izviralo iz dejanskega dogodka iz leta 1973, ko je bil Richards verjetno podvržen nekemu zdravljenju s filtriranjem krvi, preden so se Stonesi nameravali podati na evropsko turnejo, piše v knjigi Tonyja Sancheza z naslovom Up and Down With the Rolling Stones, nekdanji Richardsov sodelavec.

Razsodba: LAŽNO

 

The White Stripes sta brat in sestra

The White Stripes sta novinarje “pozabavala” z zgodbo, da sta brat in sestra, ko sta začela igrati skupaj v poznih 90. letih. Toda mit ni trajal dolgo. Na predvečer njunega preboja leta 2001 je detroitski dvojček razkril njihov domači časopis Detroit Free Press. Jack White in Meg White sta bila bivša zakonca, ne brat in sestra. Čeprav je veliko medijev poročalo, da sta duo – brat in sestra, sta pravzaprav nekdanja mož in žena, ločena od marca 2000.

 

Scott Gries, Getty Images

Scott Gries, Getty Images

 

Razsodba: LAŽNO

 

Ime skupine KISS je satanistična kratica

Ste že kdaj slišali govorice, da je ime skupine KISS akronim za Knights in Satan’s Service? Ta glasbena legenda je prestala preizkus časa, saj slavno rock zasedbo še danes sprašujejo o tem. Ni presenetljivo, da se je mit o imenu skupine KISS najbolj razširil med satansko paniko v 80. letih. 

 

George De Sota, Getty Images

George De Sota, Getty Images

 

Vendar pa je med nastopom v oddaji The Howard Stern Show leta 2023 rocker KISS Paul Stanley razkril dolgoletno zgodbo, da KISS pomeni Vitezi v Satanovi službi. »Pametni smo, a tako pametni nismo,« je zvito povedal glasbenik. (V resnici je skupina začela kot Wicked Lester, preden se je odločila za spremembo imena.)

Razsodba: LAŽNO

 

Axl Rose in njegovo stokanje v pesmi ‘Rocket Queen’ 

Pevec skupine Guns N’ Roses Axl Rose se je odločil, da zadnja skladba, “Rocket Queen”, potrebuje nekaj več. Želel je, da se slišijo pravi zvoki seksa med njim in žensko. Adriana Smith, plesalka, ki je hodila z bobnarjem Guns N’ Roses Stevenom Adlerjem, je bila prava za to delo.

 

Paul Natkin, WireImage

Paul Natkin, WireImage

 

“Axl mi je predlagal, naj naredim nekaj, kar ‘niti njegovo dekle ne bi storilo’,” je pojasnila Smith v intervjuju leta 2007. “Posedel me je in bil ves resen. ‘Erin [Everly] tega ne bo naredila, tega ne bo naredil nihče.” In rekla sem si: ‘Ja, naredila bom to – za skupino!’ Šli smo v studio in izgnali vse razen nekaj tonskih fantov. Prosila sem jih, da so ugasnili luči. Mikrofone so postavili blizu tal, na polovici stene pa je bil leseni opaž in stekleno okno, tako da naju nihče dejansko ni mogel videti.” »Z Axlom sva se lotila dela, seksala sva na tleh glasovne sobe. Očitno je bilo tri ure in pol zvoka na kolutu.

 

Razsodba: DRŽI

 

Ptičja legenda Jimija Hendrixa

Šele pred kratkim je bila razkrita legenda, da je Jimi Hendrix odgovoren za vse papige v Veliki Britaniji. Kot pravi legendarna zgodba –  je Hendrix v Veliko Britanijo lastnoročno pripeljal obročasto papigo, potem ko je dve izmed njih izpustil kot simbol miru, medtem ko so ga kamenjali na londonski ulici Carnaby Street 1968.

 

Express / Getty Images

Express / Getty Images

Toda nova študija, objavljena v Journal of Zoology, potrjuje, da so bile ptice opažene v Veliki Britaniji že leta 1855. Strokovnjaki zdaj menijo, da se je populacija papagajev morda povečala, potem ko so ptice pobegnile iz poškodovanih ptičjih hišic med britansko veliko nevihto leta 1987.

Razsodba: LAŽNO

 

“Smoke on the Water”  temelji na resnični zgodbi

Klasika skupine Deep Purple “Smoke on the Water” se je dejansko zgodila.

Pesem je navdihnil zelo resničen požar, ki se je zgodil 4. decembra 1971 v igralnici Montreux v Montreuxu v Švici. Deep Purple so bili takrat v bližini,  saj so imeli namen snemati album.

 

Evening Standard, Hulton Archive

Evening Standard, Hulton Archive

 

Med predstavo na prizorišču Franka Zappe in Mothers of Invention je izbruhnil požar zaradi rakete, ki jo je v strop izstrelil član občinstva. Igralnico so kmalu zajeli plameni, celoten kompleks pa je bil na koncu uničen.

Značilna vrstica nepozabne pesmi Deep Purple, “Smoke on the water / A fire in the sky,” se neposredno nanaša na incident. Seveda je “Smoke on the Water” postala ena najbolj ikoničnih pesmi Deep Purple in je še danes prepoznavna po svojem nezamenljivem kitarskem rifu.

Razsodba: DRŽI

 

Tragična zgodba Phila Collinsa

Ne, klasika Phila Collinsa “In the Air Tonight” ne govori o tem, da je Collins priča nekomu, ki se odreče priložnosti pomagati nekomu v življenjski nevarnosti. Toda prevladujoča urbana legenda o tej rock uspešnici je trdila prav to, pri čemer je razpoloženjski pripovedi pesmi dodala zgodbo v ozadju, ki pravi, da je človek šel mimo nekoga, ki se je utapljal, a se ni ustavil, da bi ga rešil – in da je Collins vse skupaj opazoval. Seveda se to ni zgodilo in pesem ne govori o tem.

 

Brenda Chase, Getty Images

Brenda Chase, Getty Images

 

“Ko sem to pisal, sem bil v fazi ločitve,” je Collins povedal BBC-ju o pravem pomenu pesmi. “Edino, kar lahko rečem o tem, je, da je očitno v jezi. To je jezna stran ali grenka stran ločitve. Zato je še bolj komično, ko slišim te zgodbe, ki so se začele pred mnogimi leti.

Razsodba: LAŽNO

 

Ozzy Osbourne je netopirju odgriznil glavo

To je legenda vseh rock legend, ki se je izkazala za resnično – Ozzy Osbourne je dejansko (po nesreči) odgriznil glavo netopirju na odru.

Zloglasni netopirski koncert je potekal v Veterans Memorial Auditorium v ​​Des Moinesu v Iowi. Bilo je 20. januarja 1982, na Ozzyjevi turneji Diary of a Madman, le nekaj tednov preden je kitarist Randy Rhoads umrl v grozljivi letalski nesreči.

 

Getty Images

Getty Images

 

Ozzy Osbourne je svojo plat zgodbe razložil velikokrat. Mislil je, da je oboževalec na oder vrgel ponarejenega gumijastega netopirja, in šele ko je zagriznil v letečega sesalca, je ugotovil, da je pravi. Ozzy celo trdi, da je čutil, kako netopir trza v njegovih ustih, ko ga je ugriznil v vrat.

»Na mojih koncertih vidim veliko čudnih ljudi, to je rokenrol,« je Ozzy povedal Davidu Lettermanu leta 1982. »Nekdo je vrgel netopirja na oder in mislil sem, da je eden od teh netopirjev igrač, zato sem ga pobral, odgrizni zadevi glavo in nenadoma vsi ponorijo … Zagotavljam ti, da cepljenja proti steklini, ki sem jih prestal potem, niso zabavna.”

Ozzyja so po koncertu odpeljali v zdravstveni center Broadlawns in po podatkih registra Des Moines, ki je Ozzyja ujel leta 2001, je moral glasbenik na poti tri tedne prestajati cepljenja proti steklini. “Vsako noč do konca turneje sem moral poiskati zdravnika in dobiti več cepljenj proti steklini: enega v zadnjico, enega v vsako stegno, enega v vsako roko,” je dejal Ozzy. 

Razsodba: DRŽI

 

 

Dva slavna glasbenika sta umrla v stanovanju Harryja Nilssona

Cass Elliot, pevka, znana kot Mama Cass v The Mamas & the Papas, in Keith Moon, bobnar The Who, sta umrla v istem stanovanju, ki je bilo v lasti pevca in tekstopisca Harryja Nilssona. Elliot je umrla 29. julija 1974; Moon je umrl 7. septembra 1978.

 

Stan Meagher / Daily Express / Michael Ochs Archives / George Wilkes / Hulton Archive, Getty Images

Stan Meagher / Daily Express / Michael Ochs Archives / George Wilkes / Hulton Archive, Getty Images

 

Po Rankerjevih besedah ​​je bil Nilsson tako prestrašen zaradi dveh smrti v razmaku štirih let, da se ni več vrnil domov. Domnevno naj bi stanovanje pozneje kupil Pete Townshend (The Who), da ga ne bi izkoriščali kot turistično past.

Razsodba: DRŽI

 

 

Aerosmith so skoraj najeli enako vrsto letala, ki je pozneje strmoglavilo in ubilo člane Lynyrd Skynyrd

Aerosmith so razmišljali o najemu enake vrste letala, ki je strmoglavilo 20. oktobra 1977 in povzročilo smrt članov Lynyrd Skynyrd.

 

Jeff Kravitz, FilmMagic / Michael Ochs Archives, Getty ImagesRead More: True or False: Which Legendary Rock + Metal Tales Really Happened

Jeff Kravitz, FilmMagic / Michael Ochs Archives, Getty Images
Read More: True or False: Which Legendary Rock + Metal Tales Really Happened

 

Letalo Convair CV-240, ki je bilo v lasti Skynyrda, je bilo ključna komponenta v urniku turnej južnjaške rock skupine. In Aerosmith so  uporabljali podobno letalo za svoje namene. Kot pravi zgodba, se je Aerosmithov vodja potovanj pozanimal o najemu iste znamke letala kot Skynyrd, vendar se je skupina Aerosmith na koncu odločila proti temu, deloma zaradi skrbi glede varnosti in vzdrževanja letala.

Še vedno pa je srhljivo naključje, da je skupina iz Bostona skoraj uporabila točno isto vrsto letala, ki je povzročilo enega najbolj tragičnih dogodkov v zgodovini rock glasbe.

Razsodba: DRŽI

 

Michael Jackson je bil lastnik kosti “Človeka slona”

Ne, Michael Jackson ni imel kosti Josepha Merricka, znanega po hudih deformacijah, ki so ga imenovali Človek slon. Ker naj bi bil Jackson očaran nad zgodovinsko osebnostjo, so se v 80. letih prejšnjega stoletja začele širiti govorice, da je Jackson kupil posmrtne ostanke.

 

Phil Walter, Getty Images

Phil Walter, Getty Images

 

Vendar pa taka situacija ne bi bila mogoča, ker kosti sploh niso bile na voljo, kot je poročala revija Far Out – zračni napad iz druge svetovne vojne na kraljevo londonsko bolnišnico je uničil ostanke. Nekaj ​​ostankov je bilo res shranjenih, vendar nikoli niso bili naprodaj.

Razsodba: LAŽNO

 

Keith Richards je posmrkal pepel svojega mrtvega očeta

V intervjuju leta 2007 je Keith Richards trdil, da je njuhal nekaj pepela svojega mrtvega očeta.

“Najbolj čudna stvar, ki sem jo poskušal posmrkati?” Je Richards dejal “Moj oče. Svojega očeta sem posmrkal.”

Kitarist Rolling Stonesov je dodal: “Mojemu očetu bi bilo vseeno. Ni mu bilo mar. Šlo je kar dobro in še vedno sem živ.”

 

George Rose, Getty Images

George Rose, Getty Images

 

Nekateri imajo to zgodbo še vedno za čisto urbano legendo. Toda glede na različne vire, ki so na voljo je zgodba resnična. Zdi se, da je res posmrkal nekaj očetovega pepela.

Razsodba: DRŽI (po Richardsu)

 

Debbie Harry je bila verjetno skoraj ugrabljena v 70. letih, morda s strani Ted Bundyja

Blondie legenda Deborah Harry trdi, da je imela skoraj usodno izkušnjo z razvpitim serijskim morilcem Tedom Bundyjem v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Po njenem mnenju je bil Bundy tisti, ki ji je v tistem času verjetno ponudil prevoz v New Yorku, ki ga je sprva vzela, preden je končno pobegnila.

Čas njene zgodbe se ujema z ocenami večine strokovnjakov za začetek Bundyjevega morilskega pohoda. Toda tehnično je zgodbo mogoče označiti kot “nedokazano”, saj ni mogoče potrditi, da je bil Bundy.

 

Brian Cooke, Redferns / Getty Images

Brian Cooke, Redferns / Getty Images

 

“Poskušala sem dobiti taksi na Lower East Side of Village v New Yorku in bilo je nekako pozno,” je pojasnila Harry v intervjuju leta 1989. “To je bilo v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja. Takrat sploh nisem bila v bendu… Poskušala sem priti čez mesto v klub.”

Nadaljevala je: »Pripelje se majhen bel avto in moški mi ponudi prevoz. Tako sem še naprej poskušala ustaviti taksi. Vendar je bil zelo vztrajen in me je vprašal, kam grem. Bilo je le nekaj ulic stran, in rekel je: ‘No, jaz te bom peljal.’«

»Vstopila sem v avto, bilo je poletje in vsa okna so bila zaprta, razen približno centimeter in pol na vrhu. Tako sem sedela tam in on se pravzaprav ni pogovarjal z menoj. Samodejno sem nekako segla, da bi spustila okno, in ugotovila sem, da ni bilo nobene kljuke na vratih, nobene ročice za okna, ničesar. Notranjost avtomobila je bila popolnoma odstranjena.”

Dodala je: »Postala sem zelo živčna. Iztegnila sem roko skozi majhno razpoko, se stegnila navzdol in odprla avto od zunaj. Takoj, ko je to videl, je poskušal zelo hitro zaviti v ovinek, in odletela sem iz avta, ter pristala sredi ulice.”

Razsodba: NEDOKAZANO

Sorodna vsebina

Selena Gomez pravi, da je bila velika oboževalka Kurta Cobaina

Selena Gomez pravi, da je bila velika oboževalka Kurta Cobaina

Selena  je razkrila, da si je celo pobarvala in skrajšala lase, da bi izgledala kot pokojni frontman skupine Nirvana. Potem, ko je Selena Gomez v oddaji Jimmy Kimmel Live igrala igro z vprašanji o sebi proti oboževalki (in tudi izgubila), je razkrila, da ima tudi ona...

Prihajajoči dogodki