MyNight Logo

Pevci, ki to pravzaprav ne bi smeli postati

09 · 10 · 23
Pevci, ki to pravzaprav ne bi smeli postati

Včasih se zgodi, da, ko skupine prvič ustanovijo, člani ne vedo nujno, kakšne so njihove prednosti.

Posledično so nekateri glasbeniki dejansko začeli z igranjem inštrumentov namesto s petjem, po čemer so sčasoma zasloveli.

Obstaja veliko glasbenikov, ki so zamenjali vloge v svojih skupinah, vendar je vokal običajno eden najbolj prepoznavnih delov zvoka skupine.

Težko si je predstavljati, kako bi Metallica zvenela, če James Hetfield nikoli ne bi postal njihov frontman – ker sprva to ni nameraval biti.

Težko si je tudi predstavljati, kako bi Megadeth zveneli vsa ta leta brez Dava Mustainea, ki zasedbe nikoli niti ne bi ustanovil, če ga ne bi odpustili iz Metallice.

 

Takšni primeri dokazujejo, da lahko ena preprosta odločitev ali sprememba za vedno vpliva na pot glasbe.

In teh je bilo kar nekaj. 

 

James Hetfield

 

Ebet Roberts, Getty Images

Ebet Roberts, Getty Images

 

Metallica ne bi bila Metallica brez pesmi “YEAHHH!” Jamesa Hetfielda, a pravzaprav na začetku sploh ni bilo mišljeno, da je on vokalist skupine. Hetfield je leta 2021 razkril, da so dejansko poskušali najeti Johna Busha kot njihovega pevca, vendar je bil zavezan Armored Saintu, zato je odklonil.

 

Joey Ramone

 

Max Redfern, Getty Images

Max Redfern, Getty Images

 

Joey Ramone, rojen kot Jeffrey Ross Hyman, se je prvič naučil igrati bobne kot najstnik. Tako je bil, ko se je pridružil Ramonesom, prvotno njihov bobnar, Dee Dee Ramone pa je pel in igral bas. Tommy Ramone je bil sprva njihov menedžer, vendar je predlagal spremembe v postavi, ko je slišal nekaj vaj skupine.

“Kmalu sem spoznal, da ima Joey najboljši pevski glas,” je Tommy povedal za revijo New Noise. “Dee Dee je ves čas izgubljal glas, Joey je bil boljši pevec kot bobnar. Odločil sem se, da bi moral on biti glavni pevec, zato smo ga pripeljali v ospredje.”

Tommy je nato postal njihov bobnar, Joey njihov pevec, Dee Dee pa je ostal pri basu.

 

Dave Mustaine

 

Paul Natkin, Archive Photos - Getty Images

Paul Natkin, Archive Photos – Getty Images

 

Splošno znano je, da je Dave Mustaine prvotno igral kitaro za Metallico, preden so ga leta 1983 odpustili. Toda tudi, ko je kasneje istega leta ustanovil lastno skupino Megadeth, je še vedno nameraval biti glavni kitarist. Potem, ko je opravil avdicijo različnih pevcev in ni našel primernega, je David Ellefson predlagal, da bi bil Mustaine le vokalist skupine.

“Tako sem na koncu to naredil in zataknilo se je. Pravzaprav velikokrat uživam, vendar to ni moja močna stran,” je Mustaine povedal za Denver’s 103.5 The Fox pred leti.

 

Dave Grohl

 

Daniel Boczarski, Getty Images

Daniel Boczarski, Getty Images

 

Če Kurt Cobain ne bi umrl in Nirvana ne bi razpadla, kdo ve, kje bi končali. Dave Grohl je dejansko napisal nekaj materiala za Foo Fighters, medtem ko je še bobnal za Nirvano, vendar ne moremo zagotovo reči, ali bi sploh kdaj ustanovil Foo Fighters, če se zgodovina ne bi odvijala tako, kot se je.

Po Cobainovi smrti je Grohl vsa svoja čustva usmeril v tisto, kar je postalo prva plošča skupine Foo Fighters, in izvedel vse instrumente ter zapel na njej. Tako je od bobnarja postal multi instrumentalist in pevec.

 

Phil Collins

 

Mark Mainz, Getty Images

Mark Mainz, Getty Images

 

Phil Collins je imel ikonično kariero kot vokalist, vendar je začel kot bobnar in se leta 1970 pridružil Genesis. Igral je bobne pri Nursery Cryme (1971), Foxtrot (1972), Selling England by the Pound (1973) in The Lamb Lies Down on Broadway (1974). Po odhodu Petra Gabriela leta 1975 so Genesis opravili avdicije z veliko pevci, toda Collins je sčasoma le prevzel vlogo.

“Pisali smo A Trick of the Tail, ki je vseboval nekaj dobrega materiala, in imeli smo avdicijo za pevce. Jaz sem bil tisti – ker je bil moj glas v skupini kot spremljevalni vokal – zato sem fante, ki so prišli, učil, kako delati stvari … In na koncu sem zvenel bolje kot oni,« se je za AXS TV spominjal Collins.

Z enim od kandidatov so poskušali posneti pesmi iz filma A Trick of the Tail, a ni šlo, zato je namesto njega pel Collins, ki je ostal pevski bobnar skupine, dokler leta ’96 ni odšel.

 

Roger Daltrey

 

McCarthy, Getty Images

McCarthy, Getty Images

 

Pred The Who so bili The Who znani kot Detours. Roger Daltrey se je skupini sprva dejansko pridružil kot glavni kitarist, Pete Townshend pa je bil ritem kitarist. Daltrey je vedno vedel, da želi biti pevec, in, ko je prevzel več vodenja v skupini, so sčasoma nekoliko zamenjali vloge. Daltrey je postal njihov vokalist, Townshend glavni kitarist in preimenovali so se v The Who.

 

Caleb Shomo

 

Chris Casella

Chris Casella

 

 

Ko se je Caleb Shomo prvič pridružil Attack Attack! leta 2008 je bil klaviaturist skupine. Austin Carlile je bil njihov prvotni vokalist, vendar ga je zamenjal Nick Barham. Po odhodu Barhama leta 2009 je Shomo, ki je do takrat prispeval vokale, postal njihov glavni pevec, dokler ni leta 2012 odšel.

 

Deryck Whibley

 

Francesco Prandoni, Getty Images

Francesco Prandoni, Getty Images

 

 

Jon Marshall je bil prvotni glavni vokalist skupine Sum 41, ko so leta 1996 ustanovili skupino, Deryck Whibley pa je bil kitarist. Sčasoma je Marshall zapustil skupino in Whibley je prevzel mesto njihovega frontmana, čeprav je še naprej igral kitaro.

 

Brian Eschbach

 

YouTube - WolfBlood

YouTube – WolfBlood

 

Brian Eschbach je postal glavni vokalist skupine The Black Dahlia Murder leta 2022 po tragični smrti Trevorja Strnada, ki je bil frontman skupine od njene ustanovitve leta 2001.

“Veliko smo razmišljali in se spraševali:” Je tega konec? Nihče od nas ni želel, da bi bilo konec. Še vedno se nam zdi, da je treba še veliko postoriti,” je leta 2022 za Decibel povedal Eschbach.

 

Roger Waters

 

Jo Hale, Getty Images

Jo Hale, Getty Images

 

 

Glas Rogerja Watersa je mogoče slišati na prvem albumu Pink Floyd The Piper at the Gates of Dawn (1967), ko je skupino še vodil Syd Barrett.

Barrett je napisal večino besedil za album in zapel na večini pesmi, tako da je bil tehnično njihov frontman, dokler ga leta ’68 niso odstavili.

Istega leta je izšel tudi njihov drugi album A Saucerful of Secrets, vendar je Waters prevzel vlogo pevca.

Tako je Waters prešel iz basista v pevskega basista in delil vokalne vložke z Gilmourjem, dokler ni leta 1985 odšel.

Sorodna vsebina

Kiss: “Nastopila je nova doba”

Kiss: “Nastopila je nova doba”

Kiss so na njihovem zadnjem koncertu razkrili osupljivo novico: "Človeška različica skupine je zaključena, nadaljevali bomo virtualno." Člani skupine Kiss, Gene Simmons, Paul Stanley, Eric Singer in Tommy Thayer - so pripravili odštekan nastop na Madison Square...

Beyoncé je izdala novo pesem: “My House”

Beyoncé je izdala novo pesem: “My House”

"My House" je njena prva nova pesem, odkar je lani izdala album Renaissance, ki ga je Beyoncé označila kot prvi del v tridelni seriji.     Singl je so-produkcijsko skupaj z Beyoncé pomagal ustvariti The-Dream. To je bilo pomembno leto za Beyoncé, saj je...

10 igralcev za katere niste vedeli, da so glasbeniki

10 igralcev za katere niste vedeli, da so glasbeniki

Za glamurjem filmskega platna se skrivajo nekateri od vaših najbolj priljubljenih igralcev s skritimi talenti, ki vas lahko presenetijo. Od rocka, r&b-ja do popa in alternativnih zvokov spoznajte presenetljiva dvojna življenja igralcev, ki brez težav usklajujejo...

Prihajajoči dogodki