MyNight Logo

Paul McCartney je z umetno inteligenco dokončal še neobjavljeno pesem Beatlov

13 · 7 · 23
Paul McCartney, photo via Getty Images

“Nova” skladba naj bi izhajala iz posnetka Johna Lennona iz leta 1978.

12 studijskih albumov in več kot 60 singlov ni dovolj – Sir Paul McCartney izkorišča napredek družbe.

Odkar so The Beatles razpadli, bo z uporabo umetne inteligence dokončal desetletja star demo, ki bo izšel leta 2023 kot “zadnja” pesem priljubljene skupine.

Čeprav ni imenoval pesmi, je McCartney v torek zjutraj na Radiu 4 Today (prek The Guardiana) delil nekaj podrobnosti o skladbi in potrdil, da je končana in bo izšla letos.

Pričakuje se, da bo izpeljan iz posnetka Johna Lennona iz leta 1978 z naslovom »Now and Then«, ki je bil vključen na kasete, ki jih je posnel tik pred smrtjo, z oznako »For Paul«.

Zamisel se je porodila po tem, ko je Emile de la Rey, montažer dialogov v dokumentarni seriji Get Back, Petra Jacksona, uporabil umetno inteligenco po meri za prepoznavanje vsakega Beatlovega glasu v posnetku, da bi ga lahko ločil od tujega hrupa v ozadju: »[Jacksonu] je uspelo izvleči Johnov glas iz majhne kasete,« je rekel McCartney. »Imeli smo Johnov glas in klavir, ki ju je lahko ločil z umetno inteligenco. Stroju rečejo: ‘To je glas. To je kitara. Izgubi kitaro.”

Nadaljeval je: »Torej, ko smo prišli do tega, kar bo zadnja plošča Beatlesov, je bil to demo, ki ga je imel John, in uspeli smo vzeti Johnov glas in ga prečistiti s to umetno inteligenco. Potem lahko zmiksamo ploščo, kot bi to običajno storili. Torej vam daje nekakšen manevrski prostor.«

Torej, kljub noriji lažnih skladb z umetno inteligenco, ta “nova” pesem ne bo uporabljala tehnologije za kopiranje Lennonovega glasu; le še toliko bolj uporabni bodo posnetki, ki že obstajajo. Rezultat bo pomenil prvi “nov” material The Beatles v 25 letih.

McCartney s svojo novo foto knjigo 1964: Eyes of the Storm in spremljajočo razstavo v Londonu daje oboževalcem še eno priložnost, da se spustijo po stezi spomina na Beatle.

Sorodna vsebina

Jimi Hendrix: 53 let po njegovi smrti

Jimi Hendrix: 53 let po njegovi smrti

18. september 1970: Jimi Hendrix umre 18. septembra leta 1970 je bilo zloglasnemu "Klubu 27" dodano eno največjih imen. Klub je urbana legenda zaradi naključne smrti mnogih rock zvezdnikov pri mladih 27 letih. Amy Winehouse, Kurt Cobain, Jim Morrison, Janis Joplin in...

Prihajajoči dogodki