MyNight Logo

Katy Perry prodala svoj katalog pesmi za 225 milijonov dolarjev

25 · 9 · 23
vir: https://www.instagram.com/p/CtmdqNEpaLO/?img_index=1

Katy Perry je prodala založniške in glavne avtorske pravice za njeno glasbo družbi za glasbene pravice, Litmus Music. 

Nekdanji predsednik založbe Capitol Records Dan McCarroll, je tudi eden od so ustanoviteljev družbe za glasbene pravice Litmus. 

McCarroll je izjavil: “Katy Perry je ustvarjalna vizionarka, ki je močno vplivala na glasbo, televizijo, film in filantropijo. Zelo sem počaščen, da ponovno sodelujeva in, da Litmusu pomagam pri upravljanju njenega neverjetnega repertoarja.” 

 

 

Hank Forsyth, soustanovitelj, je še povedal: “Katyjine pesmi so bistveni del svetovnega kulturnega tkiva. Zelo smo hvaležni, da lahko ponovno sodelujemo s tako zaupanja vrednim partnerjem, katerega integriteta sije v vsem, kar počne.”

Podjetje Litmus Music je bilo ustanovljeno avgusta lani z naložbo v višini 500 milijonov dolarjev ogromne zasebne družbe Carlyle Group z izrecnim namenom pridobitve glasbenih katalogov.

 

(Photo by Cameron Spencer/Getty Images)

 

 

Litmusov prvi pomemben nakup je bila diskografija country pevca Keitha Urbana, ki je vključevala 10 studijskih albumov, album največjih uspešnic in 24 singlov, ki so dosegli prvo mesto na lestvici Country, kot je bilo objavljeno decembra 2022. 

Pred kratkim, junija, je Litmus od Bennyja Blanca kupil tako imenovani ‘portfelj skladb’.

Dosežki Katy Perry so neprimerljivi; do danes je prva ženska in ena od le dveh izvajalk,  s petimi singli iz istega albuma na 1. mestu na Billboardovi lestvici “Hot 100“.

 

Image Source - Getty Images, Photo by Tristan Fewings

Image Source – Getty Images, Photo by Tristan Fewings

 

 

Po Billboardu je bil Michael Jackson prvi, ki je dobil to priznanje. 

California Gurls, Firework, E.T., Last Friday Night (T.G.I.F.) in Teenage Dream so bile nekatere izmed najbolj priljubljenih pesmi Katy Peryy, ki so bile vključene v posel Litmus.

Perry sledi stopinjam drugih priljubljenih glasbenikov, kot so Justin Bieber, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Blondie, Justin Timberlake in Red Hot Chili Peppers. 

 

Image Source - Getty Images, Photo by Michael Kovac

Image Source – Getty Images, Photo by Michael Kovac

 

 

Torej, kaj točno je pomen prodaje licenčnin? 

Preprosto povedano, kot imetnik avtorskih pravic glasbenega dela je skladatelj upravičen do nadomestila za vsako javno izvedbo ali predvajanje tega dela. 

Vlagatelji so pripravljeni plačati višje cene za pravice do priljubljenih pesmi s pričakovanjem dobička iz prihodnjih licenčnin.

Lastnik pesmi lahko pričakuje, da bo še dolgo po smrti ustvarjal denar. Vendar je treba ohraniti status uspeha glasbe, da lahko še naprej prejema licenčnine.

Sorodna vsebina

10 igralcev za katere niste vedeli, da so glasbeniki

10 igralcev za katere niste vedeli, da so glasbeniki

Za glamurjem filmskega platna se skrivajo nekateri od vaših najbolj priljubljenih igralcev s skritimi talenti, ki vas lahko presenetijo. Od rocka, r&b-ja do popa in alternativnih zvokov spoznajte presenetljiva dvojna življenja igralcev, ki brez težav usklajujejo...

Shakira zaradi davčne goljufije sklenila dogovor

Shakira zaradi davčne goljufije sklenila dogovor

Shakira je s španskimi tožilci že prvi dan sodnega postopka sklenila dogovor. Dogovor pomeni, da se bo kolumbijska pop zvezdnica izognila zaporu. Tožilci so zahtevali osem let in dva meseca zaporne kazni, poleg denarne kazni - vendar bo prejela odloženo triletno kazen...

Prihajajoči dogodki