MyNight Logo

Jimi Hendrix: 53 let po njegovi smrti

20 · 9 · 23
Jimi Hendrix performs at the Monterey Pop Festival in Monterey, Calif. - Copyright AP Photo

18. september 1970: Jimi Hendrix umre

18. septembra leta 1970 je bilo zloglasnemu “Klubu 27” dodano eno največjih imen. Klub je urbana legenda zaradi naključne smrti mnogih rock zvezdnikov pri mladih 27 letih. Amy Winehouse, Kurt Cobain, Jim Morrison, Janis Joplin in seveda … Jimi Hendrix.

Hendrix se je rodil v Seattlu leta 1942. Kot mlad fant je bil obseden z razcvetom rokenrol zvrsti, še posebej všeč mu je bila kitara Muddyja Watersa in Roberta Johnsona.

Očeta je prosil, da mu kupi kitaro, a mu želje ni izpolnil. Hendrix si je sčasoma kupil kitaro sam, ustanovil skupino in odigral manj uspešen koncert. Leta 1959 je 16-letni Hendrix dobil dva seta v sinagogi De Hirsch v Seattlu. Hendrixu je uspelo igrati le v prvem. Njegovo divje igranje je bilo za njegove člane skupine prevelik zalogaj in novopečenega kitarskega virtuoza so izgnali.

To ga ni odvrnilo in ustanovil je skupino The Jimi Hendrix Experience po naključnem srečanju s Keithom Richardsom iz The Rolling Stones, ki mu je utrl pot za selitev v London.

V Londonu je Hendrix izdal tri albume, “Are You Experienced”, “Axis: Bold as Love” in “Electric Ladyland”. V tem procesu je njegovo igranje – v živo in na posnetku – za vedno spremenilo tok kitarske glasbe.

Do leta 1969 je bil Hendrix najbolje plačani rock glasbenik na svetu.

V svoji apoteozi je leta 1969 nastopil na festivalu Woodstock. Inovativno igranje na njegovih ikoničnih levičarskih kitarah ga je spremenilo v mednarodno zvezdo.

Z denarjem pa je prišel življenjski slog uporabe alkohola in drog.

Zjutraj 18. septembra 1970 je Hendrix umrl zaradi asfiksije, potem ko se je zadušil z lastnim bruhanjem. To je bil tragičen konec človeka, čigar spretnost na kitari je spremenila obraz rock glasbe. Vsakdo, ki vsaj malo pozna ta inštrument, živi v senci Hendrixa.

Tukaj je nekaj njegovih najboljših melodij:

 

Voodoo Child (Slight Return)

To je pesem, ki najbolj ponazarja kakofonijo zvoka, ki ga je Hendrix lahko iztrgal iz teh šestih strun.

Čisti zvočni razpon in kaos zvokov, ki ju Hendrix doseže – navidezno vse naenkrat – pri pesmi »Voodoo Child«, je prav tako dober uvod v tisto, zaradi česar je virtuoz tako nezamenljiv. 

 

 

Purple Haze

Boljšega uvodnega rifa pesmi ni. Hendrixov začetni riff tukaj dobi bistvo in požene melodijo naprej. Celotna pot je kohezivna celota.

 

 

Little Wing

Veliko bolj umirjena pesem od zadnjih dveh. Ne glede na to je Hendrixov spektakel, saj dokazuje svojo neverjetno sposobnost združevanja kompleksnih melodičnih uvodov s svojimi vokalnimi toni.

 

 

The Wind Cries Mary

Hendrix skoraj nikoli ne bi naredil česa tako neokusno dolgočasnega, kot je akustična pesem. 

V pesmi Hendrix izliva svojo poetično odo takratnemu dekletu Kathy Etchingham. To je Hendrix v njegovem najbolj čisto bluesovskem nagibu in čist zvok kitare daje vpogled v maestrovo vsestransko igranje.

 

 

 

All Along the Watchtower

Hendrixova priredba Dylanove pesmi iz leta 1967 je primer, ki popolnoma zasenči izvirnik. 

 

Sorodna vsebina

Katy Perry se vrača z novim albumom

Katy Perry se vrača z novim albumom

Katy Perry bo 20. septembra izdala nov album z naslovom 143.  To bo prvi studijski album pop umetnice po albumu Smile, ki je izšel leta 2020.   V izjavi za javnost je Perry dejala: "Zadala sem si ustvariti drzen, razkošen, slavnostni dance-pop album s simboličnim...

Adele oštela poslušalca na koncertu v Las Vegasu

Adele oštela poslušalca na koncertu v Las Vegasu

Konec tedna je Adele na koncertu v Las Vegasu poslala sočen odgovor svojemu poslušalcu, ki je glede na videoposnetek, objavljen na družbenih omrežjih, med njenim koncertom zavpil "Ponos je beden", pri tem pa se skliceval na parado ponosa in tako dala jasno vedeti, da...

Eminem izdal nov komad

Eminem izdal nov komad

Slim Shady je nazaj, a očitno ne za dolgo!   Zgleda, da Eminem ubija svoj alter ego v svojem zadnjem projektu, albumu z naslovom "The Death of Slim Shady (Coup de Grace)".   Izdal je prvi singel z albuma, »Houdini«, ki spominja na uspešnico skupine Steve...

Selena Gomez pravi, da je bila velika oboževalka Kurta Cobaina

Selena Gomez pravi, da je bila velika oboževalka Kurta Cobaina

Selena  je razkrila, da si je celo pobarvala in skrajšala lase, da bi izgledala kot pokojni frontman skupine Nirvana. Potem, ko je Selena Gomez v oddaji Jimmy Kimmel Live igrala igro z vprašanji o sebi proti oboževalki (in tudi izgubila), je razkrila, da ima tudi ona...

Prihajajoči dogodki