MyNight Logo
Nalagam Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ogleduješ si dogodek v preteklosti.

Štefan Marflak: Ta pot, ta slika – Pregledna razstava ob umetnikovi 70-letnici

2. avgusta, 2022 @ 10:00

Štefan Marflak: Ta pot, ta slika – Pregledna razstava ob umetnikovi 70-letnici

ŠTEFAN MARFLAK: TA POT, TA SLIKA
Pregledna razstava ob umetnikovi 70-letnici
23. 6.–11. 9. 2022
KGLU

Vabimo vas na odprtje razstave Štefana Marflaka Ta pot, ta slika, ki bo v četrtek, 23. junija 2022, ob 19. uri. Kustos razstave je Marko Košan, otvoritveni plesni performans bosta izvedla Dénes Debrei in Heni Varga iz Novega Sada.

* * * *

Ob osebnem jubileju smo Štefanu Marflaku, enemu najvidnejših likovnih ustvarjalcev v regiji, posvetili letošnji poletni termin v razstavnih prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, kjer bo do meseca septembra na ogled pregledna razstava, ki bo vključevala tudi najnovejša dela iz zadnjega obdobja.

Akademski slikar Štefan Marflak (1952, Črna na Koroškem) je eden izmed najpomembnejših likovnih ustvarjalcev na Koroškem. Diplomiral je na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gustavu Gnamušu (1972) ter dokončal študij scenografije pri prof. Meti Hočevar in kostumografije pri prof. Alenki Bartl (1978). Ponaša se s slikarskim opusom, ki je z vsebinskimi izhodišči in sporočilnostjo trdno vpet v kulturno in naravno izročilo sveta med Peco in Pohorjem, zlasti še Mežiške doline in tamkajšnjih ljudi. Že pred leti, v času službovanja v Ljubljani in nato v Celju, je z značilno likovno pripovedjo motivno in duhovno ohranjal svojevrstno ustvarjalno vez z domačim okoljem, kamor se je nato vrnil in se dejavno vključil v lokalno likovno življenje, tudi kot organizator, pobudnik slikarskih kolonij in mentor. Pregledna razstava, ki vključuje dela v celotnem loku od prvih let po zaključku študija na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (diplomiral 1972) do danes, bomo osredotočili okoli osrednje ustvarjalne niti njegovega opusa, ki so jo zaznamovala dela s skupnim naslovom »In kaj so ljudje ko lesovi« in »Ta pot, ta slika«; z dokumentacijo bomo predstavili tudi dela v javnem prostoru ter okruške njegove avtorske poezije.

Ob razstavi bo izšel tudi katalog, ki bo zajel vsa obdobja ustvarjalnosti plodovitega koroškega avtorja ter zaokroženo predstavil njegov velik prispevek k razvoju in kvaliteti likovne ustvarjalnosti na Koroškem.

Razstava Ta pot, ta slika bo na ogled do 11. septembra 2022.

Podrobnosti

Datum:
2. avgusta, 2022
Čas:
10:00 - 11:00

Prizorišče

KGLU – Koroška galerija likovnih umetnosti
Glavni trg 24
Koroška, 2380 Slovenia
Telefon:
(02) 884 12 83