MyNight Logo
Nalagam Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ogleduješ si dogodek v preteklosti.

PREMIERA 2022 – 5. trienale mladih umetnic in umetnikov. Performativnost, interakcija, proces

5. julija, 2022 @ 11:00

PREMIERA 2022 – 5. trienale mladih umetnic in umetnikov. Performativnost, interakcija, proces

Prijazno vabljene_i na odprtje razstave trienala Premiera v soboto, 18. junija, na Poletno muzejsko noč, ob 20. uri v Galerijo sodobne umetnosti.

Ob 22. uri bo kot prvi spremljevalni dogodek ob razstavi sledil performans ustvarjalke Lučke Centa v Galeriji Račka.

PREMIERA 2022

Lina Akif, Sara Bezovšek, Maja Bojanić, Domen Dimovski, Nina Goropečnik, Betina Habjanič & Karin Vrbek, Tina Jeranko, Lucija Klauž, Zala Klančnik, Tatiana Kocmur, Dalea Kovačec, Tine Lisjak, Inês Matos, Tamara Mihalič, Monika Plemen, Lara Papov, Lana Požlep, Sara Rman, Nika Tomažič

Galerija sodobne umetnosti
18. 6.–11. 9. 2022

Na petem trienalu Premiera predstavljamo nedavno umetniško produkcijo dvajsetih mladih umetnic in umetnikov, ki s svojo vizualno in pomensko govorico premišljujejo sodobni čas ter si začenjajo utirati pot v naš umetnostni prostor. Razpis in razstavo Premiera smo zasnovali leta 2009, da bi najmlajši generaciji ustvarjalk in ustvarjalcev omogočili pogoje za profesionalno institucionalno predstavitev, strokovni in širši javnosti pa ponudili vpogled v nove avtorske ideje in umetniške prakse, ki izstopajo po formi in konceptualni usmeritvi. Z zgodnjim sledenjem novim vzgibom, ki so med drugim odvisni od raziskovanja umetniških medijev, pogojev študijskega dela, profesionalnega fokusa, splošne družbene klime, konkretnih življenjskih okoliščin posameznikov in skupin ter pretočnosti globalnih gibanj in politik, skušamo prepoznati, kako mlajša generacija ustvarjalk in ustvarjalcev prepoznava ustvarjalni proces, s preprosto namero razumevanja preteklega časa nekje v prihodnosti. Naj bo ta bližnja ali daljna, nam danes še vedno zastavlja vprašanja: kako si bomo sodobnost razlagali v kontekstu umetnosti in zunaj nje? Kako se čez čas vidneje pozicionirajo kreativna raziskovanja sodobnih medijev v umetnostnem polju? Kako se spreminja vloga občinstva v gradnji odnosa gledalec/ka – umetniško delo – umetnik/ca?

Vidni umetniški pristopi v devetnajstih izbranih projektih na razstavi so procesualnost in performativnost, premišljevanje objekta in prostora ter interaktivnost umetniških vsebin. Umetniki in umetnice z uporabo sodobnih digitalnih, avdiovizualnih in informacijskih orodij ne zastopajo nujno polja intermedijske ali novomedijske umetnosti, ampak svobodno izbiro medijev dojemajo veliko bolj neobremenjeno, kot eno od možnosti izražanja in opolnomočenje za izgradnjo svoje ideje. Digitalno obdelani podobi (Tine Lisjak, Domen Dimovski), zaslonu, zvoku in gibljivi sliki (Zala Klančnik, Karin Vrbek & Betina Habjanič) se na razstavi pridruži interaktivnost, s katero umetnica želi gledalca skozi aktivno izkušnjo popeljati v samo umetniško delo (Sara Bezovšek, Dalea Kovačec, Nika Tomažič, Maja Bojanić). Ne le, da »emancipirani« gledalec samo s prisotnostjo in »pritiskom na gumb« aktivira umetniško delo, temveč s pobudo, da se brez aktivnosti gledalca delo pravzaprav ne more uresničiti, tudi postane del umetniškega dela. Na razstavi za razliko od prejšnjih izdaj Premiere pomembno mesto zastopa performans. Performativno gesto vsebuje beleženje procesa (Nina Goropečnik, Tamara Mihalič), premišljevanje identitete (Lina Akif) ali vzpostavljanje odnosa med subjekti in objekti (Monika Plemen, Tatiana Kocmur, Tina Jeranko). Proces ali izvedbeni postopek je prav tako ključen v delih, ki se vežejo na obravnavo materiala, saj si umetnice za izziv postavijo vprašanje transformacije materialnosti in (ne)vidnost objekta (Sara Rman, Lara Papov). Pozornost dobita še sodobna grafika (Lucija Klauž, Inês Matos) in instalacija, ki definira prostor oziroma kraj (Lana Požlep). Študijski premislek umetniškega medija in procesa tokrat v obliki celovitih poglavij na razstavi izstopa bolj kot tematsko povezani vsebinski sklopi. Vsebina del se veže na odnos do intimnega in javnega prostora, premislek o razmerju med človekom in okoljem. Umetnice in umetniki v svojih delih izpostavljajo odtujitev in potopitev v podobe prihodnosti na pragu sedanjosti. Raziskujejo lastno identiteto in jezik narave. Predvsem pa nas po dveh letih razdalj vabijo k aktivnemu vstopu v sodobno umetnost, interakcijo znotraj estetske podobe, misli in odnosov.

Kustosinja: Maja Antončič
Produkcija: Zavod Celeia Celje
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Celje

Ob razstavi bo septembra izšel katalog.

Podrobnosti

Datum:
5. julija, 2022
Čas:
11:00 - 12:00

Prizorišče

Center Sodobnih Umetnosti Celje
Trg celjskih knezov 8
Celje, 3000 Slovenia
Telefon:
051 681 995