MyNight Logo
Nalagam Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ogleduješ si dogodek v preteklosti.

Predstavitev pesniške zbirke Matica Ačka: Rekviem za sneg

2. aprila @ 19:00

Predstavitev pesniške zbirke Matica Ačka: Rekviem za sneg

Matic Ačko predstavlja prvenec Rekviem za sneg v Celju. Pogovor z avtorjem bo moderirala Ajda Strajnar.

KDAJ? 2. 4. 2024 ob 19:00
KJE? MCC kavarna

Rekviem za sneg je težko pričakovani pesniški prvenec slemovskega pesnika, glasbenika, oblikovalca ter vsestranskega ustvarjalca Matica Ačka. Razstava ob zbirki predstavlja pretresljivo družbenokritično in intimno izpoved posameznika ter prikazuje sodobni duh časa skozi pesmi, ki so izjemno komunikativne in angažirane. Pesnik se loteva najrazličnejših vsebin, od okoljske problematike, ki predstavlja glavni tematski fokus zbirke, do prevpraševanja sodobnih družbenih mehanizmov ali reflektiranja bivanjskih vprašanj ter lastne pozicije v svetu. V svoje pisanje Ačko vešče vključuje prvine humorja, sarkazma ter ironije, na drugi strani pa se kot pesnik s svojo izrazito čuječo držo in mestoma intimno pisavo odpira navzven, pri čemer se ne boji pokazati svoje ranljivosti ali izraziti svoje eksistencialne zaskrbljenosti ob grožnji vse bolj katastrofične usode, ki zaradi okoljske krize preti svetu in človeštvu.

𝑀𝑎𝑡𝑖𝑐 𝐴𝑐̌𝑘𝑜 (1991) je oblikovalec, pesnik, performer ter multidisciplinarni umetniki, ki živi in deluje v Mariboru. Je en najuspešnejših slovenski slem pesnikov, državni prvak v slem poeziji iz leta 2021 ter štirikratni državni podprvak. Njegove pesmi so bile objavljene že v več spletnih in tiskanih publikacijah, letos pa je izdal tudi svoj prvenec. Poklicno se sicer primarno ukvarja z grafičnim ter industrijskim oblikovanjem, z videom in s fotografijo.

Zbirko Rekviem za sneg je založil in izdal Mladinski kulturni center Maribor, izšla je v knjižni zbirki Ko te napiše knjiga, uredila pa jo je Petra Kolmančič.

*dogodek je brezplačen

Podrobnosti

Datum:
2. aprila
Čas:
19:00 - 20:00

Prizorišče

Mcc Celjski Mladinski Center
Mariborska cesta 2
Celje, 3000 Slovenia