MyNight Logo
Nalagam Dogodki

« Vsi dogodki

Predavanje dr. Mije Oter Gorenčič: OD ČAROVNICE DO CESARICE

16. maja @ 18:00

Predavanje dr. Mije Oter Gorenčič: OD ČAROVNICE DO CESARICE

Pokrajinski muzej Celje v sodelovanju z Umetnostnozgodovinskim inštitutom Franceta Steleta ZRC SAZU v letu 2024 organizira cikel predavanj na temo Dediščina grofov Celjskih. Predavanja bodo izvedli raziskovalci Pokrajinskega muzeja Celje, Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU, Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU, Narodnega muzeja Slovenije in Fakultete za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo Univerze v Mariboru.

Vabimo vas na 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐚𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐝𝐫. 𝐌𝐢𝐣𝐞 𝐎𝐭𝐞𝐫 𝐆𝐨𝐫𝐞𝐧𝐜̌𝐢𝐜̌
iz Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU

𝐎𝐃 𝐂̌𝐀𝐑𝐎𝐕𝐍𝐈𝐂𝐄 𝐃𝐎 𝐂𝐄𝐒𝐀𝐑𝐈𝐂𝐄 – 𝐯𝐥𝐨𝐠𝐚 𝐳̌𝐞𝐧𝐬𝐤 𝐯 𝐮𝐦𝐞𝐭𝐧𝐨𝐬𝐭𝐧𝐢 𝐝𝐞𝐝𝐢𝐬̌𝐜̌𝐢𝐧𝐢 𝐠𝐫𝐨𝐟𝐨𝐯 𝐂𝐞𝐥𝐣𝐬𝐤𝐢𝐡,

ki bo 𝐯 𝐜̌𝐞𝐭𝐫𝐭𝐞𝐤, 𝟏𝟔. 𝐦𝐚𝐣𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐨𝐛 𝟏𝟖.𝟎𝟎,
𝐯 𝐃𝐯𝐨𝐫𝐚𝐧𝐢 𝐁𝐚𝐫𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐂𝐞𝐥𝐣𝐬𝐤𝐞 v Knežjem dvoru.

V predavanju bo predstavljena umetnostna zapuščina žena grofov Celjskih in drugih žensk iz te eminentne rodbine. Umetnostne sledove ženskih predstavnic Celjskih najdemo v številnih krajih in cerkvah. Celjske ženske so delovale kot pomembne donatorice, hkrati pa so botrovale k umetnostni vizualizaciji te rodbine širom po Evropi.

𝐕𝐬𝐭𝐨𝐩 𝐧𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐚𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐣𝐞 𝐛𝐫𝐞𝐳𝐩𝐥𝐚𝐜̌𝐞𝐧,
𝐨𝐛𝐯𝐞𝐳𝐧𝐞 𝐬𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐞 na: muzej@pokmuz-ce.si ali 03/4280 962.
———————
𝑂 𝑝𝑟𝑒𝑑𝑎𝑣𝑎𝑡𝑒𝑙𝑗𝑖𝑐𝑖
𝐃𝐫. 𝐌𝐢𝐣𝐚 𝐎𝐭𝐞𝐫 𝐆𝐨𝐫𝐞𝐧𝐜̌𝐢𝐜̌ je predstojnica Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU in predsednica Znastvenega sveta ZRC SAZU.
Raziskuje srednjeveško umetnost s posebnim poudarkom na samostanski, zlasti kartuzijanski umetnosti, ikonografiji in umetniških naročilih srednjeveških plemiških družin, zlasti grofov Celjskih.
Pridobila je že pet nacionalnih raziskovalnih projektov in en bilateralni projekt ter je bila večkrat nagrajena za znanstvenoraziskovalne dosežke.

Podrobnosti

Datum:
16. maja
Čas:
18:00 - 19:00

Prizorišče

Pokrajinski muzej Celje
Trg celjskih knezov 8
Celje, 3000 Slovenia
Telefon:
(03) 428 09 50