MyNight Logo
Icon for a home button
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Delavnica Skupnostni prt na Domačiji Pr’ Lenart

September 25 @ 10:00 - 11:00

Delavnica Skupnostni prt na Domačiji Pr' Lenart

Skupnostni prt – skupnostno umetniško delo – socialna instalacija

Belo 1, Medvode, Domačija Pr’ Lenart,
25. 9. 2022 od 10. do 16. ure
*Izbira in izris vzorcev: Vida Kejžar
*Predstavitev vzorcev na prtih skozi dediščino: Anita Matkovič
*Delavnica izdelovanja skupnostnega prta: Mojca Senegačnik in Zvonka T Simčič
🍂🍂🍂🍂🍂
Ko na mizo pogrnemo skrbno izbran prt, postane ta točka, ob kateri se zberemo zaradi druženja, uživanja v hrani in pijači, iz navadnega kosa pohištva postane mesto, kjer smo »zbrani skupaj«.
Prt, ki ga pogrnemo na golo mizo, vzpostavi ločnico med “vsakdanjim” in “ritualnim”, med “delovnim” in “prazničnim”, glede na simboliko barve prta in njegovega okrasja definiramo poseben čas, posredno določimo vsebino in namen druženja oz. rituala, ki se ob mizi odvija.

Na delavnici nam bo o svoji praksi spregovorila mojstrica Vida Kejžar, Anita Matkovič nam bo predstavila prt kot del tekstilne kulturne dediščine, udeleženci pa bomo v nadaljevanju z njuno pomočjo poiskali značilne vzorce, dekorativne elemente in simbole, ki jih najdemo na domačiji gostiteljev, posebej se bomo posvetili rezbarijam na dragocenih vhodnih vratih domačije in iz njih izpeljali motive za izdelavo vzorcev za naš skupnostni prt.

Zavod CCC se skozi projekt Hiša na hribu že 8 let v Občini Medvode aktivno ukvarja s povezovanjem sodobne umetnosti s kulturno dediščino ter povezovanjem z lokalnim laičnim prebivalstvom. V formi srečanj in delavnic te aktivnosti potekajo v glavnem na lokaciji pri Sv. Marjeti v Žlebah ali na domačiji Pr’Lenart na Belem.
Zaradi specifike okolja na Belem, kjer se lastniki trudijo dosledno ohranjati stavbno in kulturno dediščino, hkrati pa jo odpirati za sodobne umetniške prakse, izvajamo že nekaj let skupne aktivnosti v obliki umetniških rezidenc, razstav in drugih projektov.
Na ta način dvigujemo nivo ponudbe tega področja iz pasivne udeležbe obiskovalcev – kot zgolj gledalcev – v njihovo vlogo aktivnih udeležencev. Trudimo se za prenos znanj med lokalnimi akterji in zunanjimi strokovnjaki, za ozaveščanje o pomenu kulturne dediščine na način, da jo skušamo prenašati v sodobnost – tudi skozi razvoj novih produktov, ki bi morda nekoč lahko postali zaščitna znamka, pomemben produkt – označevalec kulturnega dogajanja tega področja.

Udeležba na dogodku je brezplačna, zaželene pa so predhodne prijave – kontakt:
Sabina Španjol, JZ Sotočje Medvode, tel. 041 550-668; mail: sabina@sotocje.si

Delavnico organizirata Javni zavod Sotočje Medvode in Zavod CCC v sodelovanju z Domačijo Pr’ Lenart.

Dogodek bo izveden v okviru Dni evropske kulturne dediščine 2022.

Lepo vabljeni!

Details

Date:
September 25
Time:
10:00 - 11:00
Website:
https://www.facebook.com/events/488311266486806/

Venue

Visit Medvode
Cesta komandanta Staneta 2
Gorenjska, 1215 Slovenia
Phone:
(01) 361 43 46