MyNight Logo
Nalagam Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ogleduješ si dogodek v preteklosti.

ASKE THIBERG: iiiiiiiii I Kuratorski cikel XXIII @ Kino Šiška

20. novembra, 2023 @ 19:00

ASKE THIBERG: iiiiiiiii I Kuratorski cikel XXIII @ Kino Šiška

Otvoritev razstave @ Galerija Kamera

VSTOP PROST
20. 11. – 31. 12. 2023

Aske Thiberg v svojem delu prepleta različne medije, ki segajo od animacije in pisanja do performansa ter se razvijajo v tesni soodvisnosti do plesa in glasbe. Pri tem se osredotoča na svet posameznika, ki patološko sledi mehanizmom lastne odtujenosti, kar ga predstavlja kot odtujenega od družbe in nerazumljenega.

Minimalistične kompozicije in koreografije nastajajo iz preoblikovanja banalnih predmetov v ready-made dela, ki jih Thiberg uporablja za orisovanje različnih dogodkov. Na pričujoči razstavi tako sledimo mešanici objektov in situacij, v katerih je njihova običajna vloga podvržena nenavadnim manipulacijam. Tekač, ki se na prazni tekaški stezi premika vstran, vžigalice, ki se brez upora nalagajo ena na drugo, preproga, ki objema notranjost letala. Vsi ti elementi se zdijo ujeti v ponavljajoče se ritme in se transformirajo glede na omejitve in prednosti medijev, s katerimi operira avtor. Preprosti gibi in situacije začnejo razkrivati igro odnosov na mikro in makro ravni, kjer se telesa postavljajo v odnos do giba, gib v odnos do ritma, ritem do zvoka, avtor do gledalca, ter dogodek do zunanjega sveta.

Koreografije se zdijo ujete v začaran krog vzorčno-posledičnega odnosa, vendar izvor in dinamika tega razmerja ter uporabljenega predmeta ostajata nejasna. Razstava z naslovom “iiiiiiiii” se predstavlja kot posledica in vzrok ter ponuja vpogled v fragment dogajanja, za katerega se zdi, da pripada nekakšni avtomatizirani mašineriji. Thibergovo delo navigira po kompleksem terenu različnih odnosov, kjer stalne ponovitve postanejo sredstvo za interpretacijo, umetnik pa pri tem z distancirano držo do uporabljenih predmetov ohranja določeno nejasnost, ki spodbuja gledalca, da razjasni odnose, v katerih so se predmeti znašli.

Aske Thiberg živi in dela v Kopenhagnu in Stockholmu. Je diplomant danske Kraljeve akademije likovnih umetnosti. Razstavljal je v institucijah, kot so Kunsthal Charlottenburg (2023), Malmö Kunstmuseum (2022), Den Frie Udstillingsbyggning (2022), Kunsthal Oslo (2021) in Udstillingsstedet Sydhavn Station (2020 & 2022).

Organizacija: Kino Šiška

Podrobnosti

Datum:
20. novembra, 2023
Čas:
19:00 - 21:00

Prizorišče

Kino Šiška
Kino Šiška
Ljubljana, 1000 Slovenia
Telefon:
(01) 500 30 00