MyNight Logo

50 največjih solo izvajalcev v zgodovini rocka

07 · 11 · 23
solo izvajalci

Zaradi lastne izbire ali zaradi usode se je veliko največjih imen v rocku posvetilo solo karieri.

Večina teh izvajalcev je dosegla svoj preboj v skupinah, nato pa so se odločili, da bodo svojo glasbeno kariero nadaljevali sami. Nekaterim je ta korak spodletel, kar je pogosto pripeljalo do vrnitve v skupino.

Za druge pa je solo kariera ponudila priložnost za širšo umetniško svobodo, kar je privedlo do nekaterih resnično zapomnljivih del.

Zelo malo solo izvajalcev je resnično samostojnih.

Sodelujoči glasbeniki, gostujoči izvajalci, soavtorji in producenti – vsi pomagajo oživiti glasbo.

Zato smo za solo izvajalce šteli glavne zvezdnike, ki so prevzeli večino skladanja, vendar so svoje ime ustvarili s priznanimi spremljevalnimi skupinami.

 

 

Ernst Haas

Ernst Haas

 

50. Robbie Robertson

Čeprav je njegovo delo z zasedbo The Band pogosto v senci, je Robbie Robertson užival dolgo in plodno solo kariero. Svoj prvenec z naslovom “Robbie Robertson” je izdal leta 1987 in s tem pokazal svoje impresivne veščine pisanja pesmi in igranja kitare. Robbie Robertson je požel široko kritično priznanje, pri čemer mnogi hvalijo njegovo sposobnost mešanja vplivov rocka, folka in bluesa. Robertson je tudi nadaljeval s kreativnim raziskovanjem na svojih naslednjih izdajah, raziskuje raznolike žanre, kot so jazz in avtohtona glasba.

 

 

 

 

Getty Images

Getty Images

 

49. Ted Nugent

Po prvem preboju z zasedbo Amboy Dukes je Ted Nugent začel svojo solo kariero s svojim prvim albumom leta 1975. LP je prikazal njegove virtuozne spretnosti na kitari in močno prisotnost na odru, kar sta postala njegova prepoznavna znaka. “Ted Nugent” je bil prvi od štirih zaporednih albumov, ki so presegli platinasto naklado, pri čemer je album iz leta 1977 z naslovno pesmijo “Cat Scratch Fever” predstavljal komercialni višek njegove kariere.”

 

 

 

 

Hulton Archive, Getty Images

Hulton Archive, Getty Images

 

48. Peter Frampton

Po odhodu iz skupine Humble Pie je Peter Frampton leta 1972 izdal svoj prvenec kot samostojni izvajalec, album “Wind of Change”. Prodaja je bila slaba, in izbira glasbenega sloga je pustila mnoge v dvomih, ali je kitarist sprejel pravilno odločitev. Nadaljnji izdaji “Frampton’s Camel” (1973) in “Somethin’s Happening” (1974) sta bili težji, vendar nista uspeli sprožiti večjega komercialnega uspeha. Nato se je pojavilo nekaj posebnega v obliki živega albuma iz leta 1976 z naslovom “Frampton Comes Alive!”. Dvojni album je zajel Framptonovo neverjetno virtuoznost na odru. “Frampton Comes Alive!” je prinesel hite “Show Me the Way” in “Baby, I Love Your Way” ter postal eden izmed najbolje prodajanih živih albumov v zgodovini. Frampton je uspeh tega albuma izkoristil v zgodnjih osemdesetih, nato pa se je njegova priljubljenost zmanjšala. 

 

 

 

 

Koh Hasebe, Shinko Music, Getty Image

Koh Hasebe, Shinko Music, Getty Image

 

47. Eric Clapton

Leta 1970 je bil Clapton že bistven del skupin Yardbirds in Cream, njegovo delo s slednjo skupino pa je trdno utrdilo njegovo mesto med največjimi kitaristi vseh časov.

Njegovi projekti z zasedbama Blind Faith in Derek and the Dominos so bili krajši, vendar uspešni, kar je še dodatno povečalo njegov sijaj.

Kljub temu je Clapton želel nekaj več in se podal v samostojno kariero, začenši s svojim albumom leta 1970. Clapton je kmalu dosegel svoj prvi solo No. 1 hit s pesmijo “I Shot the Sheriff” iz leta 1974.

Tri leta kasneje je album “Slowhand”  prinesel eno izmed najbolj znanih pesmi Erica Claptona, “Wonderful Tonight”.

Skupaj je rocker izdal 21 solo studijskih albumov in še danes ohranja status enega izmed najboljših rock kitaristov. Njegov album “Unplugged” iz leta 1992 ostaja najbolje prodajan živi album vseh časov, s prodajo več kot 26 milijonov izvodov.

 

 

 

 

Michael Ochs Archives, Getty Images

Michael Ochs Archives, Getty Images

 

46. David Crosby

Morda njegova solo kariera ni prinesla priljubljenih mainstream hitov, kakršne je imel v prejšnjih skupinah, toda pevec je predstavil globoko oseben slog pisanja pesmi, ki ga večina drugih glasbenikov njegovega obdobja ni mogla doseči.

V njegovem delu se najdejo teme, kot so ljubezen, politika, družbene zadeve in smrtnost, pri čemer je pevec in avtor pesmi pogosto razkrival lastne osebne boje za ves svet. Okvarjen, a poln upanja; edinstven, a hkrati prepoznaven – Crosbyeva glasba, podobno kot sam pevec, je navezala stik s poslušalci po celem svetu.

 

 

 

 

Hulton Archive, Getty Images

Hulton Archive, Getty Images

 

45. Sting

Del tistega, kar je končalo skupino The Police so bile različne želje članov skupine. Sting je želel ustvarjati čudovito, umetniško glasbo. Njegovi skupni člani pa so želeli igrati rock. V svoji solistični karieri je Sting lahko razvajal svojega notranjega režiserja. “If You Love Somebody Set Them Free,” “We’ll Be Together,” “If I Ever Lose My Faith in You” in “Desert Rose” so le nekatere izmed njegovih številnih solo uspešnic, medtem ko je sedem njegovih albumov doseglo platinasto naklado.

 

 

 

 

Hulton Archive, Getty Images.

Hulton Archive, Getty Images.

 

44. Steve Winwood

Potem, ko je dosegel uspeh v skupini Spencer Davis Group in Traffic, se je Steve Winwood kot samostojni izvajalec prebil na glasbeno sceno v začetku osemdesetih let. Čeprav njegov prvenec kot samostojni izvajalec iz leta 1977 ni pritegnil veliko pozornosti, je Winwood dosegel svoj prvi samostojni uspeh s pesmijo “While You See a Chance” iz leta 1980.

Album, iz katerega je pesem izšla, “Arc of a Diver”, je sčasoma dosegel platinasto naklado, vendar pa je Winwoodov komercialni vrh šele prihajal. Leta 1986 je dosegel višek svoje kariere s ploščo “Back in the High Life”.

Njen vodilni singel, “Higher Love”, je postal uspešnica, ki je zasedla vrhove glasbenih lestvic in postala ena izmed najbolj prepoznavnih skladb tistega obdobja.

Sledile so uspešnice, kot so “Freedom Overspill,” “Back in the High Life Again” in “The Finer Things,” ki so se vse uvrstile med Top 20, in Winwood je nadaljeval svoj zmagoviti pohod s svojim albumom “Roll With It” iz leta 1988.

Winwoodov slog “blue-eyed soul” združuje elemente rocka, popa in R&B ter ustvarja prepoznaven zvok.

Čeprav se je v devetdesetih letih pretežno posvetil drugim projektom in opustil samostojno delo, vključno z dvema ločenima ponovnima združitvama z zasedbo Traffic, njegovo solistično delo vključuje nekaj najbolj nepozabnih skladb iz osemdesetih.

 

 

 

 

Chris Walter, Getty Images

Chris Walter, Getty Images

 

43. Ronnie James Dio

V okviru te raziskave obravnavamo Dia kot samostojni projekt.

Ronnie James Dio je bil tisti, ki je po letih dela v bolj sodelovalnih skupinah, kot sta bili Elf in Rainbow, želel prevzeti umetniški nadzor nad svojo kariero.

Skupino, ki jo je ustvaril, je poimenoval po sebi, saj je bil nedvomno center Diovega vesolja. Vse pesmi Dia so vsebovale besedila Ronnieja, in njegov neverjeten vokal – morda največji metal vokal v zgodovini. 

 

 

 

 

Hulton Archive, Getty Images..

Hulton Archive, Getty Images

 

42. Stevie Nicks

Morda je najbolj znana kot glas skupine Fleetwood Mac, vendar ni dvoma, da ima Stevie Nicks dolgo in impresivno kariero kot samostojna izvajalka.

Pevka je izdala osem samostojnih albumov, začenši z albumom “Bella Donna” leta 1981.

Ta album je bil razglašen za uspeh, s singli, kot so “Stop Draggin’ My Heart Around,” “Leather and Lace” in “Edge of Seventeen,” ki so postali uspešnice.

“Bella Donna” ostaja njen najkomercialnejši samostojni album, toda Nicks je vso svojo kariero nadaljevala z močno glasbeno produkcijo.

Leta 2019 je postala prva ženska, ki je bila dvakrat sprejeta v Dvorano slavnih rock’n’rolla – enkrat kot članica skupine Fleetwood Mac in enkrat kot samostojna izvajalka.

 

 

 

 

Moore Fox Photos, Getty Images

Moore Fox Photos, Getty Images

 

41. Roy Orbison

Roy Orbison se je v zgodnjih šestdesetih letih dvignil v ospredje na vrh nekaterih najbolj priznanih skladb zgodnjega rocka.

“Only the Lonely”, ki je izšla leta 1960, je postala njegova prebojna uspešnica in dosegla drugo mesto na lestvici Billboard Hot 100.

Naslednje leto je dosegel prvo mesto z “Running Scared” in nadaljeval z uspešnicami v prvem delu desetletja.

Kljub temu je po uspehu ene izmed njegovih največjih skladb, “Oh, Pretty Woman” iz leta 1964, Orbisonova kariera začela počasi upadati.

Njegove pesmi so postajale manj priljubljene, in v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja njegovo gradivo ni več dosegalo visokih mest na lestvicah.

V osemdesetih letih se je Orbison vrnil v ospredje in na koncu dosegel zadnjo Top 10 uspešnico svoje samostojne kariere, “You Got It,” leta 1989.

V desetletjih glasbene kariere je pevec nenehno izkazoval izjemen talent za ustvarjanje transcendentnih skladb. Njegov prepoznaven glas in prepoznaven slog oblačenja – vključno s temnimi očali in črnim kostimom – so še dodatno povzdignili Orbisona med legende rocka.

 

 

 

 

 

Paul Natkin, Getty Images

Paul Natkin, Getty Images

 

40. Joan Jett

Po preboju kot del skupine The Runaways je Joan Jett svojo kariero dvignila na novo raven, ko je leta 1980 postala samostojna izvajalka.

Njen prvenec kot samostojna izvajalka, prvotno z naslovom “Joan Jett” in kasneje ponovno izdan pod naslovom “Bad Reputation,” je prikazoval Jettovo naklonjenost surovi punk moči.

Naslovna skladba albuma je postala ena izmed njenih najbolj znanih pesmi, stvari pa so se še bolj zagnale z izidom njenega drugega albuma, “I Love Rock ‘n’ Roll”. Naslovna skladba tega albuma je postala njena prva številka 1, sledile pa so še uspešnice, kot so “Crimson and Clover” in “Do You Wanna Touch Me,” ki sta dosegli vrhunce v Top 20.

Jett je v osemdesetih letih nadaljevala z uspešno kariero in dosegla še več hitov, vključno s pesmijo “I Hate Myself for Loving You.” Njen status ikone v moško prevladujočem svetu punka je Jett naredil za vzor ženskim glasbenicam povsod, leta 2015 pa je bila sprejeta v Dvorano slavnih rock’n’rolla.

 

 

 

 

Hulton Archive, Getty Imagess

Hulton Archive, Getty Images

39. George Michael

V osemdesetih letih je George Michael prvič prišel na radar ljudi kot del pop dua Wham!.

Čeprav je bil uspešen, ni v celoti prikazal obsega Michaelovega talenta. Ko je začel samostojno kariero, so poslušalci končno dobili vpogled v pevčevo vsestranskost.

Michael je brezhibno združeval elemente popa, rocka in R&B v uspešne hit single.

“Faith” iz leta 1987 je postala ena izmed največjih himn tistega obdobja, prodal je več kot 20 milijonov izvodov albumov po vsem svetu.

Nadaljnje uspešnice, kot so “Father Figure,” “Praying for Time” in “Freedom! ‘90,” so izpostavile Michaelove izjemne pevske talente.

 

 

 

 

Hulton Archive, Getty Images

Hulton Archive, Getty Images

 

38. Lou Reed

Vpliv Lou Reeda presega številke. Reed ni nikoli imel platinastega albuma v ZDA in samo ena pesem mu je uspela doseči Top 40 – “Walk on the Wild Side,” ki je leta 1972 dosegla 16. mesto.

Reed je najbolj znan po svojem umetniškem vplivu, saj je vplival na širok nabor priljubljenih izvajalcev. Po odhodu iz skupine Velvet Underground leta 1970 je Reed začel samostojno kariero, ki je trajala več kot 40 let.

Njegove pesmi niso imele žanrske omejitve – nekateri so jih označili za punk, glam ali art rock, vendar noben od teh naslovov ne zadošča.

Leta 2013 je umrl, vendar pa zapuščina, ki jo je pustil za sabo, ni primerljiva z nobenim drugim izvajalcem v zgodovini.

 

 

 

 

Jack Kay, Getty Images

Jack Kay, Getty Images

 

 

37. James Taylor

V karieri, ki se razteza čez pet desetletij, je James Taylor očaral generacije ljubiteljev glasbe s svojim edinstvenim slogom pesmi na osnovi folka.

Njegov prvenec iz leta 1968 je bil kritično priznan, vendar komercialno neuspešen. Stvari so se kmalu popravile z albumom “Sweet Baby James” iz leta 1970, izjemno uspešnim prizadevanjem, ki vključuje dve izmed najbolj znanih Taylorjevih pesmi: “Fire and Rain” in “Country Road.”

S tem se je začelo Taylorjevo komercialno obdobje, ki je kmalu vključevalo še druge uspešnice, kot so “You’ve Got a Friend,” “Don’t Let Me Be Lonely Tonight” in “Shower the People.”

Taylor si je prislužil zaslužen ugled enega največjih pevcev in avtorskih pesmi, s toplim glasom in introspektivnimi besedili, ki so osvojili oboževalce po vsem svetu. Prejel je šest grammyjev in prodal več kot 100 milijonov albumov po vsem svetu.

 

 

 

 

Hulton Archive, Getty Images

Hulton Archive, Getty Images

 

36. Curtis Mayfield

Curtis Mayfield, prebojni pevec v svetu soula, R&B-ja in funka, je prvič pritegnil pozornost kot član skupine Impressions.

Leta 1970 je uporabil svoj prepoznaven falset in začel visoko uspešno samostojno kariero.

“Freddie’s Dead” in “Superfly” sta Mayfieldu prinesla dva Top 10 hita. Glasba iz filma Super Fly, ki jo je Mayfield tudi produciral, je prejela pohvale kot prelomni izid soula, ki se je posvečal temam, kot so revščina in zloraba drog.

Mayfield je postal ključna osebnost v gibanju za državljanske pravice in socialno pravičnost, saj se je njegova glasba osredotočila na te teme.

Priljubljenost pevca je upadla v 80. letih, leta 1990 pa je postal ohromljen od vratu navzdol po nesreči na odru v New Yorku.

Umrl je leta 1999, vendar je zapustil zapuščino družbeno osveščene glasbe.

 

 

 

 

Keystone, Getty Images

Keystone, Getty Images

 

35. Sammy Hagar

Sammy Hagar je prvič pritegnil pozornost ljudi v rock skupini Montrose, vendar ni bilo, dokler se ni podal na samostojno glasbeno pot, da so oboževalci resnično odkrili, kaj Red Rocker zmore. Opremljen z enim izmed najbolj izjemnih glasov v zgodovini rocka, je Hagar 10 let prepeval samostojne pesmi, kot so “I’ve Done Everything for You,” “Your Love Is Driving Me Crazy” in “I Can’t Drive 55.” Njegovo samostojno kariero je nato prekinil 11 let v skupini Van Halen, eni izmed največjih skupin na svetu. Vendar, ko se je Hagarjev čas v skupini končal, je kmalu nadaljeval s produkcijo samostojnega gradiva. Rdeči Rocker je v svoji karieri izdal 20 samostojnih albumov, vključno s svojimi nedavnimi albumi s skupino The Circle.”

 

 

 

 

Elaine Mayes, Getty Images

Elaine Mayes, Getty Images

 

34. Otis Redding

Blagoslovljen s prepoznavnim in ganljivim glasom je Otis Redding postal eden izmed največjih zvezdnikov soula v 60. letih.

Pesmi “Mr. Pitiful” in “I’ve Been Loving You Too Long” so mu pomagale pri prvem preboju, medtem ko je leta 1966 priredba pesmi Rolling Stones “(I Can’t Get No) Satisfaction” pokazala, da se Redding odlično znajde tudi z rock materialom.

Reddingova cenjena izvedba na Monterey Pop Festivalu leta 1967 mu je prinesla še več oboževalcev, kar je še pospešilo njegov vzpon v zvezdništvo.

Singel “Sittin’ on the Dock of the Bay” iz leta 1968 je postal njegova prepoznavna pesem in hkrati ganljiv poklon.

Redding je umrl v letalski nesreči 10. decembra 1967 pri starosti 26 let, le tri dni po posnetku pesmi “Sitting on the Dock of the Bay”. 

 

 

 

 

 

Michael Ochs Archives, Getty Imagess

Michael Ochs Archives, Getty Images

 

33. Linda Ronstadt

Vsestranskost je bila ključna značilnost za Lindo Ronstadt, izjemno pevko, ki se je lahko spopadla z vsakim žanrom, ki ga je izbrala.

Po nekaj letih v skupini Stone Poneys je Linda Ronstadt leta 1969 izdala svoj prvenec kot samostojna izvajalka, “Hand Sown … Home Grown.”

Čeprav je album pritegnil le skromno pozornost, je napovedoval združitev rocka in countryja, kar je nakazovalo, kam se bo Linda Ronstadt odpravila v naslednjih letih.

Pevka je nadaljevala svojo pot, mešala omenjene žanre in dodala elemente popa, folka in latinske glasbe.

“You’re No Good” je bila njena prva pesem na vrhu glasbenih lestvic, medtem ko so med njenimi nadaljnjimi uspešnicami “Heat Wave,” “Blue Bayou,” “It’s So Easy” in “Ooh Baby Baby.”

Ronstadtina pripravljenost za preseganje meja nikoli ni upadla, kar je razvidno iz njenih pustolovščin v tradicionalno mehiški in latinski glasbi v pozni osemdesetih letih.”

 

 

 

 

 

Express Newspapers, Getty Images

Express Newspapers, Getty Images

 

32. Bob Marley

Potrebna je izjemna oseba, da skoraj samostojno pripelje celoten žanr glasbe do množic.

Seveda je reggae videl svoj delež talentiranih izvajalcev, vendar je bil le Bob Marley sposoben, da je značilno jamajški zvok pripeljal do belih, glavnih občinstev.

Za svojo veselo in vzpodbudno glasbeno strukturo je Marley znal obravnavati tako težke teme kot odnose med rasami in politično nestabilnost.

Seznam legendarnih pesmi je dolg in vključuje “Buffalo Soldier,” “I Shot the Sheriff,” “Is This Love?” in “Jamming.”

Toda Marleyjev vpliv na kulturo je segal še dlje od njegove glasbe, saj so se njegova družbena stališča in prepričanja rastafarianizma širila po svetu.

 

 

 

 

 

Peter Sherman, Getty Immages

Peter Sherman, Getty Immages

 

31. Joe Walsh

 Pesmi, kot so “Rocky Mountain Way,” “Life’s Been Good” in “All Night Long,” so prikazovale Walshovo sposobnost pisanja pesmi, hkrati pa si je prislužil ugled enega izmed največjih kitaristov v glasbi.

Z natančnim prepletanjem rocka, bluesa in countryja si je Walsh prislužil naklonjenost širokega spektra oboževalcev.

Vpliven lik v glasbi ostaja že več kot 50 let, med tem časom pa je izdal skupno 10 samostojnih studijskih albumov (11, če štejemo leta 1972 izdani album Barnstorm).

 

 

 

 

Michael Ochs Archives, Getty Images

Michael Ochs Archives, Getty Images

 

30. Jackson Browne

Jackson Browne je najprej služil z ustvarjanjem pesmi za druge izvajalce, vključno z Nico, skupino Nitty Gritty Dirt Band in skupino Eagles.

Toda leta 1972 je storil korak naprej s svojim prvim samostojnim albumom z naslovom Jackson Browne.

Malo pevcev in tekstopiscev pred ali po tem je pokazalo toliko introspektivnih besedil.

Brownejeva značilnost je bila njegova iskrenost, s katero je dostavil ganljivo pripovedovanje skozi svoje pesmi.

Njegove pesmi v žanru folk rock so se dotikale vsega, od ljubezni do politike do njegovih lastnih osebnih izkušenj.

Med njegovimi mnogimi priljubljenimi skladbami so “Running on Empty,” “Doctor My Eyes” in “Somebody’s Baby,” ki še vedno resonirajo pri generacijah glasbenih oboževalcev.

 

 

 

 

 

Rob Verhorst, Redferns, Getty Images

Rob Verhorst, Redferns, Getty Images

 

29. Tina Turner

Tina Turner je leta 1976, skoraj brez denarja, zapustila Ika, stavila na svoje sposobnosti in se podala na samostojno glasbeno pot.

Ni bilo enostavno – prva dva albuma po razhodu nista doživela komercialnega uspeha. Vendar se je zgodba odvijala s prelomnico leta 1984 in albumom Private Dancer.

Kraljica rock ‘n’ rolla, ki nikoli ni izgubila svojega izjemno močnega glasu, je ustvarila album, poln moči, preživetja in odločnosti.

Pesem “What’s Love Got to Do With It” je postala svetovna uspešnica, medtem ko sta pesmi “Private Dancer” in “I Can’t Stand the Rain” prikazali globino albuma.

Private Dancer je prodal več kot 12 milijonov izvodov po vsem svetu, kar je Tino vrnilo med največje zvezde glasbe.

Tam je ostala večino osemdesetih in devetdesetih let ter si zagotovila mesto med najuspešnejšimi ženskimi izvajalkami vseh časov.

 

 

 

 

Keystone, Getty Images28. Alice Cooper

Keystone, Getty Images

28. Alice Cooper

Ko se je leta 1975 razšla skupina Alice Cooper, je frontman Vincent Furnier prevzel znameniti vzdevek skupine in postal Alice Cooper (človek).

Kot Boter šok-rocka je Cooper znan po svojih gledaliških koncertih v živo – trend, ki ga je začel s svojo prejšnjo skupino, vendar ga je v svoji samostojni karieri izpopolnil.

Cooperjevi koncerti so bili kot hiša strahov, zasnovani tako, da prestrašijo in zabavajo.

Skozi leta je dosegel uspeh s skladbami, kot so “Welcome to My Nightmare,” “You and Me” in “Poison,” potrjujoč svoje mesto med elitnimi izvajalci v rocku.

Kljub temu je bil na odru, kjer je njegova osebnost sijala najsvetleje (ali najtemneje?), prikazoval kričečo karizmo, ki se ni primerjala z nobenim drugim izvajalcem.

 

 

 

 

John Williams, Hulton Archive, Getty Images

John Williams, Hulton Archive, Getty Images

 

27. George Harrison

 George Harrison je po razpadu skupine The Beatles skočil z glavo naprej kot samostojni izvajalec.

Kot se je izkazalo je imel veliko povedati.

Harrisonova samostojna dela so vsebovala globoko razmišljanje o težkih temah, kot so vera, duhovnost in namen človeka na svetu.

Njegov trojni album iz leta 1970 z naslovom All Things Must Pass ostaja mojstrovina, medtem, ko sta nadaljnja albuma, kot sta Living in the Material World in Dark Horse, bila uspešna na svoj način.

Harrisonovo vključevanje vzhodne filozofije in glasbenih slogov je bilo revolucionarno za tisti čas.

 

 

 

 

 

Tim Graham, Getty Images

Tim Graham, Getty Images

 

26. Little Richard

Lahko bi trdili, da je bil Little Richard prvi pravi rock zvezdnik na svetu.

Pionirski glasbenik je začel izdajati glasbo leta 1951 in bil pomemben za hiter vzpon komercialnega uspeha rock glasbe.

Njegova pesem iz leta 1955 “Tutti Frutti” je bila hit med belimi in črnimi občinstvi in je retrospektivno označena kot rojstvo rock and rolla.

Ta skladba, skupaj s pesmijo “Long Tall Sally” iz leta 1956, je tlakovala pot izvajalcem, kot je Elvis Presley, da bi sledili njegovim korakom.

Kljub temu je Little Richard sijal najsvetleje na odru, vsakič, ko je stopil na oder, je prevzel pozornost občinstva s svojo ekstravagantnostjo in drznostjo.

Čeprav se je Richard začasno upokojil iz glasbe, da bi postal preteč, se je v 60. letih ponovno vrnil z navdušenjem.

Po tem, ko je v 70. letih upadel v priljubljenosti – v kombinaciji z zasvojenostjo z drogami in nato vrnitvijo k veri – je Richard ponovno zablestel v 80. letih zahvaljujoč različnim filmskim in televizijskim pojavam ter svoji priljubljeni biografski knjigi.

Skupaj je rocker užival več kot 60 let slave, kar je dokaz njegove neprimerljivega vpliva na glasbo in kulturo.

 

 

 

 

 

Michael Ochs Archives, Getty Images2

Michael Ochs Archives, Getty Images

 

25. Chuck Berry

Pionir rock glasbe je bil izjemno vpliven, potem ko se je pojavil v javnosti v 50. letih s hiti, kot so “Maybellene,” “Roll Over Beethoven” in “Johnny B. Goode.”

Beatlesi, Rolling Stonesi, Elvis Presley in Jimi Hendrix so samo nekateri izmed dolgega seznama izvajalcev, ki so se zgledovali po Chuck Berryu.

In čeprav je bil življenje glasbenika temačno in kontroverzno zunaj odra – najbolj opazne so težave z uživanjem drog in obtožbe spolnih zlorab – se vpliva Chuck Berryja na rock glasbo ne da preceniti.

 

 

 

 

 

PL Gould, Getty Images

PL Gould, Getty Images

 

24. Peter Gabriel

V nekem vzporednem vesolju Peter Gabriel nikoli ne zapusti skupine Genesis, skupina se drži svojih progresivnih korenin in nikoli ne postane pop-rock sila, zaradi česar se zvok osemdesetih let popolnoma spremeni.

Seveda se zgodovina ni odvijala tako.

Namesto tega je Gabriel ustvaril samostojno kariero, zadovoljil svojo umetniško strast, obenem pa dosegel ogromen komercialni uspeh.

Seveda se misli oboževalcev upravičeno obračajo k albumu “So” iz leta 1986, ki vključuje tako znane pesmi, kot so “Red Rain,” “In Your Eyes” in “Sledgehammer.”

Vendar se Gabrielova samostojna glasbena produkcija razteza preko tega komercialnega vrhunca.

“Solsbury Hill,” njegov prvi samostojni singel iz leta 1977, je veselo opozorilo na premikanje naprej v življenju, medtem ko je pesem “Digging in the Dirt” (iz albuma Us iz leta 1992) preučevanje Gabrielove temne plati.

Skozi vsako pesem se Gabrielov prepoznaven glas jasno sliši, model izražanja umetniškega izražanja že več kot 40 let.

 

 

 

 

Gary Gershoff, Getty Images

Gary Gershoff, Getty Images

 

23. John Mellencamp

Naj gre za Johnnyja Cougarja, Johna Cougarja Mellencampa ali preprosto Johna Mellencampa, je pevec vedno prikazoval iskrenost, ki je segla do oboževalcev.

Pogosto ga imenujejo Glas Srca Amerike, saj je Mellencamp, rojen v Indiani, v mnogih svojih pesmih prepletal teme delavskega razreda in Ameriškega sna.

Skladbe, kot so “Pink Houses” in “Small Town,” so poudarile te elemente, prikazale Mellencampa kot človeka ljudstva.

“Jack & Diane” – pesem, kjer je javno izrazil mešane občutke ljubezni in sovraštva – še več kot 40 let po izidu še vedno odmeva pri poslušalcih.

Mellencamp se je v svojih pesmih poglobil v politične in družbene komentarje ter svoj zvok Srca Amerike nadgradil z elementi folka, koreninske glasbe in trdega rocka.

Kot član Rokenrol dvorane slavnih in Dvorane slavnih skladateljev njegova priljubljenost še naprej vztraja.

 

 

 

 

 

Central Press, Hulton Archive, Getty Images

Central Press, Hulton Archive, Getty Images

 

22. John Lennon

Po razpadu skupine The Beatles leta 1970, je John Lennon nadaljeval z glasbo.

Vendar nihče ni natančno vedel, v katero smer se bo glasba razvijala, morda vključno z Lennonom samim.

Nikoli ni bil preveč zadržan pri eksperimentiranju v imenu umetnosti, njegovo samostojno delo pa je predstavljalo nekaj najbolj osebnega dela njegove kariere.

Pomislite na njegovo večno vabilo k miru v pesmi “Imagine” ali strastne pozive k odgovornosti v pesmi “Instant Karma”.

To je bil Lennon v svoji najbolj naravni obliki, ploden skladatelj, glasbenik in zagovornik, ki bi brez dvoma še desetletja vplival na družbo, če ga ne bi tragično ustrelili leta 1980.

 

 

 

 

 

Hulton Archive, Getty Images

Hulton Archive, Getty Images

 

21. James Brown

James Brown ni bil poimenovan kot Boter soula čez noč – ta naziv si je prislužil z leti napornega dela in zapustil izjemno vplivno dediščino.

Pevec je v 50. letih 20. stoletja dosegel višek svoje slave in bil ključen pri predstavljanju soula in funka širšemu občinstvu.

Skladbe, kot so “I Got You (I Feel Good)” in “Papa’s Got a Brand New Bag”, so bile takratne uspešnice in ostajajo njegove najbolj prepoznane pesmi.

Enako velja za njegove bolj politično usmerjene pesmi, kot je “Say It Loud – I’m Black and I’m Proud,” ki je bila izdana med vrhuncem gibanja za državljanske pravice, le nekaj mesecev po atentatu na dr. Martina Luthra Kinga ml.

Kljub temu pa je James Brown resnično zaslovel na odru, kjer je v svoji več kot 50-letni karieri izvajal elektrificirajoče nastope.

 

 

 

 

Hulton Archive, Getty Imagesq

Hulton Archive, Getty Images

 

20. Elvis Costello

Čeprav se je pojavil med punk sceno poznih 70. let, Elvis Costello nikoli ni bil omejen na en žanr.

Res je, da je njegov debitantski album My Aim Is True iz leta 1977 vseboval elemente punka, vendar so se na različnih delih albuma čutili tudi elementi novega vala, rockabillyja in celo R&Bja.

Costello je nadalje raziskoval svoj glasbeni slog, še bolj se je posvetil popu in country glasbi.

Kot besedilopisec je Costello nenehno prikazoval globino in iznajdljive besedne igre, zavite v pesmi, kot so “Watching the Detectives”, “Oliver’s Army” in “Man Out of Time”.

S 32 studijskimi albumi, ki segajo skoraj 50 let nazaj, ostaja pomembna in vplivna figura v svetu rock glasbe.

 

 

 

 

Mark and Colleen Hayward, Getty Images

Mark and Colleen Hayward, Getty Images

 

19. Ozzy Osbourne

Zgodba o Ozzyju Osbournu bi se lahko končala s svojim odhodom iz skupine Black Sabbath leta 1979.

Namesto tega je Princ teme začel drugo impresivno dejanje s svojim albumom Blizzard of Ozz iz leta 1980.

Ozzyjev prepoznavni glas je zasijal na klasičnih skladbah, kot sta “Crazy Train” in “Mr. Crowley”, kar ga je utrdilo kot vodilnega pevca v heavy metalu.

Blizzard of Ozz je bil ogromen komercialni uspeh, in naslednjih sedem albumov Ozzyja Osbourna je nadaljevalo to tradicijo, doseglo platinaste prodaje ali več.

Kljub težavam v osebnem življenju, bodisi z drogami in alkoholom ali tragično smrtjo kitarista Randyja Rhodesa, je Ozzy ostal dinamičen in karizmatičen izvajalec.

Čeprav sta starost in zdravstvene težave v zadnjih letih omejili Ozzyjevo sposobnost nastopanja, ga to ni ustavilo pri želji po ustvarjanju glasbe.

Album Patient Number 9 iz leta 2022 je bil odlično ocenjen s strani kritikov in je Ozzyju Osbournu prinesel nagrado Grammy.

 

 

 

 

Express, Getty Images

Express, Getty Images

 

18. Robert Plant

Nihče, ki je bil v zasedbi Led Zeppelin, ne potrebuje drugega dejanja. Bili so v LED ZEPPELIN, eni izmed največjih rock skupin v zgodovini.

Kljub temu je Robert Plant še vedno hrepenel po več, zato se je po razpadu skupine Led Zeppelin po smrti Johna Bonhama odločil za solo kariero.

Leta 1982 je Plant izdal svoj prvi samostojni album Pictures at Eleven. Tako se je začela njegova solo kariera, ki traja že več kot 40 let in vključuje 11 studijskih albumov.

Poglobil se je v vplive ljudske glasbe, new wave glasbe, trdega rocka, psihedelične glasbe in svetovne glasbe, kar odraža Plantovo trajno ustvarjalnost. Pevec je ostal tudi transcendenten izvajalec, ki navdušuje občinstva po vsem svetu.

 

 

 

 

Hulton Archive, Getty Images

Hulton Archive, Getty Images

 

17. Paul Simon

Po mednarodni slavi kot polovica dua Simon & Garfunkel je Paul Simon zapustil skupino in se podal na izjemno uspešno solo pot.

S svojim samo naslovljenim albumom iz leta 1972 je začel nizati popularne izdaje. “Me and Julio Down by the Schoolyard”, “Loves Me Like a Rock” in “50 Ways to Leave Your Lover” so bile med njegovimi največjimi uspešnicami v sedemdesetih letih, toda stvari so se resnično dvignile na višjo raven z albumom Graceland iz leta 1986.

Simon, ki je vedno kazal izjemno spretnost v igri z besedami in glasbenem pripovedovanju zgodb, je bolj kot kdaj koli prej raztegnil svoje glasbene mišice.

Z vključitvijo afriških vplivov je Simonov album predstavil fascinantno in zanimivo presečišče stilov.

Skladbe, kot so “You Can Call Me Al” in “Diamonds on the Soles of Her Shoes”, so postale ogromne uspešnice, Graceland pa je po vsem svetu prodal več kot 16 milijonov izvodov.

 

 

 

 

Express Newspapers, Getty Images

Express Newspapers, Getty Images

 

16. Ray Charles

Biti hendikepiran temnpolt moški v Ameriki leta 1940 ni bilo ravno enostavno.

Kljub izjemno težkim okoliščinam je Ray Charles postal eden najbolj priznanih glasbenih genijev 20. stoletja. Jazz, soul, gospel, R&B, rock, country – vsak žanr je bil na voljo.

Uspešnice, kot so “I’ve Got a Woman,” “What’d I Say,” “Hit the Road, Jack” in “Georgia on My Mind,” so bile njegove največje uspešnice. Impresivno je, da je to, kar je počel za odrom, bilo prav tako pomembno kot to, kar je počel na odru.

 

 

 

 

David Redfern / Redferns, Getty Images

David Redfern / Redferns, Getty Images

 

15. Marvin Gaye

Leta 2015 je pop pevec Charlie Puth po vsem svetu dosegel uspeh s svojo pesmijo “Marvin Gaye”.

Pesem je znamenito uporabila ime Marvina Gayea kot glagol. Glede na to, da je bila pesem izdana več kot 30 let po Gayejevi smrti, popolnoma ponazarja njegovo trajajočo zapuščino.

Kot eden največjih soul glasov v zgodovini je Gaye raztapljal srca z Motown klasikami, kot sta “How Sweet It Is (To Be Loved by You)” in “Ain’t Nothing Like the Real Thing.”

V sedemdesetih letih je razširil svoj material na bolj družbeno ozaveščeno delo, kot sta “What’s Going On” in “Mercy Mercy Me (The Ecology).”

 

 

 

 

 

Ebet Roberts / Redferns, Getty Images

Ebet Roberts / Redferns, Getty Images

 

14. Billy Joel

Joelova mojstrska pesniška spretnost ne pozna meja.

Lahko vam poda podrobnosti o lokalnem baru (“Piano Man”), energično poskuša zapeljati srednješolsko simpatijo (“Only the Good Die Young”), nato pa našteje najpomembnejše dogodke v sodobnem svetu (“We Didn’t Start the Fire”).

Ob tem lahko prilagodi svoj slog, da najbolje ustreza namenu svoje pesmi, pri čemer ima v repertoarju rock, pop, gospel, doo-wop in boogie woogie.

Joel je bil v svoji karieri tudi izjemno dosleden, saj je 11 od svojih 13 studijskih albumov doseglo status platinaste prodaje.

 

 

 

Hulton Archive, Getty Images

Hulton Archive, Getty Images

 

13. Johnny Cash

Cash je country postavil na glavo s kombinacijo rockovske samozavesti in temnih tem z zvokom rockabillyja.

Ne glede na to, ali je vodil svojo lastno oddajo ali nastopal pred zaporniki, je bil vladajoča prisotnost.

Unikaten bas bariton v pesmih, kot sta “Walk the Line” in “Ring of Fire,” še desetletja po posnetju odmeva v ušesih ljubiteljev glasbe.

S prodanimi več kot 90 milijoni albumov in generacijami zvestih oboževalcev ostaja Cash eden najbolj prepoznavnih likov v zgodovini glasbe.

 

 

 

 

Hulton Archive, Getty Images

Hulton Archive, Getty Images

 

12. Elvis Presley

Elvis Presley je prinesel zvok rock glasbe belemu občinstvu. Sprva so ga zaradi njegovega značilnega plesanja z boki in provokativnimi besedili smatrali za preveč šokantnega.

Seveda pa so ti kritiki kmalu utonili v pozabo, saj so jih na vsakem nastopu preglasili kričeči oboževalci.

S hiti, kot so “Hound Dog,” “Jailhouse Rock” in “Can’t Help Falling in Love,” je Elvis za vedno spremenil zvok in podobo glasbe.

Prav tako je svojo neverjetno priljubljenost prenesel v filmsko kariero in resnično postal ikona svoje generacije.

 

 

 

 

1965 NBC

1965 NBC

 

11. Aretha Franklin

Pionirka v boju za rasno in spolno enakopravnost, Aretha Franklin je zagotovila glasbeno kuliso za gibanje za državljanske pravice v 60. letih prejšnjega stoletja s pesmimi, kot sta “A Change Is Gonna Come” in “Respect.”

Obdarjena z enim najmočnejših in najbolj dinamičnih glasov je Franklin očarala občinstva vseh barv in ozadij.

Njen slog je bil prepojen z gospelom in soulom, a je skozi svojo kariero združevala še druge žanre.

V svojem življenju je prodala več kot 75 milijonov albumov, osvojila 18 Grammyjev in leta 1987 postala prva ženska umetnica, sprejeta v Rock & Roll dvorano slavnih.

 

 

 

 

Virginia Turbett, Getty Images

Virginia Turbett, Getty Images

 

10. Tom Petty

“American Girl,” “Refugee,” “The Waiting,” “Learning to Fly,” “I Won’t Back Down,” “Free Fallin'” – seznam pesmi Toma Pettyja je kot seznam največjih uspešnic zadnjih 50 let.

 Full Moon Fever (1989), Wildflowers (1994) in Highway Companion (2006) so njegovi najbolj uspešni albumi.

 

 

 

 

Evening Standard, Getty Images

Evening Standard, Getty Images

 

9. Paul McCartney

Če bi se Paul McCartney upokojil po razpadu skupine Beatles, bi bil še vedno priznan kot eden najbolj vplivnih skladateljev in izvajalcev v zgodovini.

Da je nadaljeval s svojo izjemno uspešno samostojno kariero, je zasluga za McCartnejevo izjemno glasbeno odličnost.

Prizadevanja Sir Paula na področju samostojne glasbene kariere so se začela s prvencem McCartney iz leta 1970, medtem ko so bili Beatli še vedno skupaj.

Čeprav so na njegovih prihajajočih izdajah gostovali gostje, kot sta njegova žena Linda in člani skupine Wings, je McCartney samostojno glasbeno dejaven že od leta 1970.

S 26 studijskimi albumi in devetimi nagradami Grammy (kar je mimogrede enako številu, ki jih je prejel kot član skupine Beatles), ostaja McCartney eden najbolj spoštovanih in priljubljenih umetnikov na svetu.

In čeprav bo njegova samostojna kariera vedno primerjana z uspehom njegove stare skupine iz Liverpoola, je življenje Sir Paula po Beatlih izjemno.

 

 

 

Monty Fresco, Getty Images

Monty Fresco, Getty Images

 

8. Bruce Springsteen

Bruce Springsteen je že več kot 50 let glas iskrenosti, glas vsakogar od nas.

Tematike njegovih pesmi so univerzalne – ljubezen, boji delavskega razreda, sanje o boljšem jutri – vendar je njegova sposobnost, da te teme preplete v očarljive pesmi, edinstvena.

Ali poje strastno besedilo refrena “Born to Run” ali nagovarja stiske veteranov, ki se vračajo v vsakdanje življenje v pesmi “Born in the U.S.A.”, nihče v svoja besedila ne izlije svojega srca bolje kot Springsteen.

 

 

 

 

Rob Verhorst/Redferns, Getty Images

Rob Verhorst/Redferns, Getty Images

 

7. Elton John

S karizmo in nebrzdano energijo je bil Elton John od nekdaj atrakcija, ki si jo morate ogledati.

Občinstvo je zabaval kar 50 let, preden se je leta 2023 upokojil.

Za odrom je John ustvaril dinamiko skladanja pesmi z Berniejem Taupinom.

Taupin je skrbel za besedila, Elton pa za glasbo in strukturo, skupaj pa sta ustvarila vrsto večnih rock in pop skladb, vključno s “Crocodile Rock,” “Tiny Dancer,” “Your Song” in “Candle in the Wind.”

 

 

 

Fox Photos, Getty Images

Fox Photos, Getty Images

6. Stevie Wonder

Čudežni otrok, ki je postal mednarodna super zvezda.

Njegov prvi hit št. 1, “Fingertips,” je dosegel, ko je imel komaj 13 let. Hiti so prihajali še hitreje, ko je odrasel.

Wonderjeva sposobnost ustvarjanja zanimivih pesmi je presegla njegovo neverjetno izvajalsko sposobnost.

Klavir, klavinet, čembalo, harmonika, bobni, tolkala – je virtuoz v vseh pomembnih pogledih.

 

 

 

 

Evening Standard, Getty Images

Evening Standard, Getty Images

5. Jimi Hendrix

Njegov vrhunski uspeh je trajal le nekaj let, in z le tremi studijskimi albumi je Hendrixova produkcija majhna v primerjavi z drugimi umetniki na tem seznamu.

Kljub temu je Hendrix popolnoma preoblikoval igranje kitare v tem kratkem času.

Njegova impresivna tehnična sposobnost, združena z neomejeno domišljijo še danes impresionirata ljudi po celem svetu.

Imel je uspešnice, kot so “Purple Haze,” “The Wind Cries Mary” in “Foxy Lady.”

 

 

 

 

Hulton Archive, Getty Images

Hulton Archive, Getty Images

4. Neil Young

44 studijskih albumov v njegovi samostojni karieri, dodatnih 8 živih albumov, ter številne kompilacije in arhivske izdaje.

Seveda je objava ogromne količine gradiva impresivna samo, če je kakovost dobra, toda tudi tukaj Young več kot izpolnjuje izziv.

Kot eden najbolj cenjenih pesnikov v zgodovini se je Young ukvarjal z vsem, od političnih razdelitev do osebnih odnosov.

Najbolj impresivna je njegova sposobnost odražanja človeške izkušnje, saj Youngove pesmi segajo od trenutkov sreče, agresije, lepote in krhkosti.

 

 

 

 

Getty Images

Getty Images

 

3. David Bowie

 Od zgodnjih glam rock let Ziggyja Stardusta do njegovega brezdušnega udejanjenja Tankega belega vojvode; Od ambientalnih, krautrock vplivov na berlinsko trilogijo, do pop izzivov v 80-ih, je Bowie živel v svetu neomejenih glasbenih možnosti.

Nekateri izvajalci pridobijo naklonjenost oboževalcev, tako da se z njimi poistovetijo. Pri Bowiju je bilo ravno nasprotno – zdelo se je, da prihaja iz drugega sveta.

Glasbenik je izdal 26 studijskih albumov.

Čeprav njegov vpliv še vedno odmeva skozi neskončno množico rockerjev, ki mu sledijo, bo vedno obstajal samo en David Bowie.

 

 

 

 

Kevin Winter, Getty Images

Kevin Winter, Getty Images

2. Prince

Njegovo gradivo nikoli ni moglo biti zaprto v en sam žanr, saj je združeval elemente rocka, popa, R&B-ja in funka.

Hkrati njegova priljubljenost nikoli ni bila omejena s kulturnimi normami, saj so bili njegovi oboževalci ljudje vseh ras in družbenih slojev.

Malo izvajalcev v zgodovini je lahko predstavilo tako brezčasne skladbe, kot so “1999”, “Little Red Corvette”, “When Doves Cry”, “Let’s Go Crazy” in “Purple Rain”, v samo dveh letih.

 

 

 

Hulton Archives, Getty Images

Hulton Archives, Getty Images

1.  Bob Dylan

Njegova besedila so bila predmet študija na fakultetah kot poezija, medtem, ko je vsebina njegovih pesmi poskrbela za družbeni komentar in neverjetno globoko pripovedovanje.

Njegova glasbena inovativnost – bodisi prek njegove zgodnje folk glasbe ali, ko je prešel na elektriko – kaže na njegovo vsestranskost.

In čeprav se nekateri posmehujejo njegovemu hripavemu in občasno težko razumljivemu petju, ni dvoma, da ima enega najbolj prepoznavnih glasov v rock glasbi.

Dylan je tudi ikona protikulture, ki še vedno odmeva pri novih generacijah poslušalcev.

V kombinaciji s kariero, ki traja več kot šest desetletij in ogromnim številom prejetih nagrad, imamo osnovo za največjega samostojnega rock izvajalca vseh časov.

 

 

Sorodna vsebina

Prihajajoči dogodki